Vakcinisani studenti Medicinskog fakulteta UNSA: “Bilo bi mudro da svi studenti slijede naš primjer”

Studenti medicine kao budući zdravstveni radnici osjećaju odgovornost da pokažu primjer drugim studentima, ali i sugrađanima.


medicinski fakultet unsa
Medicinski fakultet UNSA

Mobilni tim za vakcinaciju Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo jučer i danas vršio je terensku vakcinaciju uposlenika UNDP-a, ali i studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mogli su birati vakcine Pfizer, Moderna, Sinopharm i Sinovac za prvu, drugu i treću dozu. Za vakcinaciju na ovaj način odlučilo se oko 30 uposlenika UNDP-a.

Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu, u saradnji sa Ministarstvom zdravstva KS, odlučilo je da na ovom fakultetu organizira akciju vakcinacije studenata svojih studenata.

U terminu od 11 do 14 sati, na ovom fakultetu vakcinisano je preko 80 studenata medicine.

Predsjednica Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu Ema Smajlović je kazala da su se na ovaj korak odlučili jer smatraju da je vakcinacija jedini odgovor koji imamo trenutno na pandemiju COVID-19, te da kao budući zdravstveni radnici osjećaju odgovornost da pokažu primjer drugim studentima, ali i sugrađanima.

Pozvala je sve one koji se još nisu vakcinisali da to što prije učine.

Student ovog fakulteta Eldar G. danas je došao po svoju prvu dozu. Mišljenja je da je to dobra opcija, prvenstveno zbog toga što vakcinacija smanjuje mogućnost teže kliničke slike.

  – Mislim i da bi bilo mudro da svi studenti Univerziteta u Sarajevu slijede naš primjer i vakcinišu se, kazao je Eldar.