fbpx

Preminuo Sabahudin Dautbašić, profesor sa Univerziteta u Sarajevu

Kao mentor velikom broju diplomanata, magistranata i doktoranata, pokazivao je akademski put mladim generacijama koje će ga pamtiti po znanju i dobru.


Foto: UNSA

Sa velikom tugom i žalošću Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu obavijestio je bosanskohercegovačku, regionalnu, akademsku i sportsku javnost da je naš uvaženi prof. dr. Sabahudin Dautbašić preminuo 31. januara 2022. godine.

Advertisements

Profesor Sabahudin Dautbašić rođen je 1947. godine u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini. Na Fakultetu za fizičku kulturu Univerziteta u Sarajevu je diplomirao 1973. godine, postdiplomske studije je završio 1989. godine, dok je doktorsku disertaciju odbranio 1993. godine.

Na svojoj matičnoj akademskoj instituciji, Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu djelovao je od 1994. do 2012. godine. Bio je redovni profesor na Katedri transformacionih procesa u sportu. U toku svoje akademske karijere s uspjehom je obavljao mnoge funkcije na Fakultetu.

Bio je prodekan za nastavu, a obavljajući funkciju direktora Instituta za sport dao je veliki doprinos razvoju nauke i sporta u Bosni i Hercegovini.

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Kantona Sarajevo, obavljao je funkciju pomoćnika ministra za sport. Veliki broj njegovih naučnih radova, knjiga i publikacija govori o ogromnom naučno-nastavnom i stručnom doprinosu obrazovnom i sportskom sistemu.

Kao mentor velikom broju diplomanata, magistranata i doktoranata, pokazivao je akademski put mladim generacijama koje će ga pamtiti po znanju i dobru.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!