Utrka s vremenom: Kako ostati budan i učiti cijelu noć?

Zadataka je puno, a treba ih obaviti u vremenskom škripcu. Kako si pomoći u te lude noći?


ucenje i spavanje

Neki studenti najviše vole učiti noću jer kažu da tada imaju najviše mira, a neki će za ovim načinom učenja posegnuti s vremena na vrijeme. Kako god bilo, nema studenta koji barem jednom nije okusio sve čari i zamke noćnog učenja.

Advertisements

Sve na jednom mjestu – skupite sve što vam treba i stavite na jedno mjesto – ispred sebe, na mjestu na kojem ćete učiti. Nema gorega ako vam u dva sata u noći usfali primjerice kalkulator pa ga poput zombija morate okolo tražiti.

Zadajte si cilj – pročitajte što vam je tačan zadatak koji morate obaviti. Ovako ćete znati što trebate učiniti i korak po korak se kretati prema cilju te će vam biti lakše nego da učite ili pišete nešto, a ne znate koji vam je tačan cilj. Ako učite nekoliko noći uzastopce, za svaku noć si odredite tačno određeni dio gradiva koje morate proći, piše mojfaks.com.

Advertisements

Napravite plan – mentalne mape još su uvijek ‘in’. Ne, ovo ne znači gubljenje vremena na crtakrije već samo trebate ugrubo staviti na papir što ćete učiti i koliko vremena na to planirate potrošiti. Podijelite gradivo na manje dijelove i za svaki dio zadajte si određeni vremenski period. Ovako ćete u gluho doba noći znati kako napredujete i vidjeti zaostajete li što može biti dobar motivacijski kotač.

Ne smetaj – na vrata slobodno stavite natpis ‘Ne smetaj’. Ako imate cimera ili cimericu, obavijestite ga/ju o svom noćnom učenju. Ugasite sve izvore buke i onoga što vas može omesti, kao što je radio, CD, televizor, telefon i kompjuter.

studenti knjige