Uspješna studentica Merima Osmanović: “Aktivizam mi je spasio život”

Merima Osmanović iz Kalesije je kao sedmogodišnja djevojčica doživjela strujni udar, usljed čega je doživjela kliničku smrt i bila u komi 48 sati, sa procijenjenih 80 posto invaliditeta. Niko u porodici, pa ni sama, nije vjerovala u svijetlu budućnost za sebe.


merima

Merima Osmanović iz Kalesije je kao sedmogodišnja djevojčica doživjela strujni udar, usljed čega je doživjela kliničku smrt i bila u komi 48 sati, sa procijenjenih 80 posto invaliditeta. Niko u porodici, pa ni sama, nije vjerovala u svijetlu budućnost za sebe.

Zbog ovog izrazito teškog perioda djetinjstva, Merima kaže da joj je aktivizam doslovno spasio život.

U školi su me izbjegavali jer sam bila drugačija, pa me porodica uključila u aktivnosti lokalnog udruženja koje je radilo sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Iako sam nakon nesreće imala brojne fizičke posljedice po zdravlje, najtežim se s ove distance čine one nevidljive. Nakon pretrpljene traume, od straha sam naprosto zanijemila na četiri godine. Trebalo je puno rada, profesionalne podrške i strpljenja, ali uz radionice izrade nakita i sportske aktivnosti polako sam se počela otvarati, navodi Merima za Klix.ba.

Izašla iz vlastite sjene

Merima je danas predsjednica Udruženja mladih “Trik”, koje djeluje u Kalesiji. Iako mladi u zajednici nemaju mnogo prilika, izgradnjom Centra za djecu i mlade stvoreni su svi preduslovi za kreiranje zanimljivih edukativno-zabavnih sadržaja. “Trik” kao inicijator ideje danas rukovodi Centrom, opremljenim po svim svjetskim standardima, a na njegovoj izgradnji je radila od samog početka.

Udruženje organizuje ekološke akcije, edukacije o vršnjačkom nasilju, sportske i kreativne radionice, te različite zabavne i humanitarne akcije, a za Osmanović poseban značaj imaju radionice o očuvanju mentalnog zdravlja i grupne sesije u okviru kojih djeluju preventivno.

Smatrajući podršku i sigurno stimulativno okruženje odlučujućim faktorima u razvoju djece i mladih, Osmanović dodaje da je za nju to bio prelomni trenutak u životu i da se nošena “ludom“ energijom koju je u njoj probudio aktivizam, nikada se nije obazirala na komentare okoline da je besmisleno raditi za džaba, da je volontiranje gubljenje vremena.

Za to sam vrijeme ja sticala nove vještine, raslo mi je samopuzdanje i nošena neopisivom energijom polako shvatala kako je upravo to bila moja životna prilika. Putovala sam, sticala nova poznanstva, gradila prijateljstva. Prilika je to bez koje sada ne smijem ni zamisliti svoj život, navodi Merima.

Ova nekad preplašena djevojčica koja je živjela u vlastitoj sjeni, danas je mlada (21) liderica u svojoj zajednici, uskoro studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta u Tuzli, odsijek Politologija. Planove koje ima su veliki, ali oni ne uključuju velika preseljenja van BiH.

Uskoro ću upisati master studij. Mislim da ovdje mogu napredovati. Jednostavno, ne želim drugi život, ovdje imam život. Puno sam truda uložila u svoje formalno i neformalno obrazovanje, emotivnu i psihičku stabilnost nakon nesreće, tako da sam tek sada ono što jesam. Jedino ovako mogu biti primjer drugima, a to zaista želim. Čini mi se da je djecu i mlade u malim zajednicama još teže pokrenuti, jer ne znaju kako da koriste dostupne resurse, dodaje Merima.

U “Triku” djeca rastu uz poduzetnički duh

No, kako bi kod djece i mladih u Kalesiji probudili interes i motivirali ih da dođu na akcije i edukacije koje organizuje njihovo udruženje, članovi “Trika” će početkom školske godine posjetom školama pokušati približiti svoju misiju djeci i mladima. Dokaz da se kroz volontiranje i aktivizam mogu njegovati i specifična interesovanja i hobiji, dokaz je upravo naša sagovornica, koja svoj aktivizam živi i kroz ljubav prema šminkanju u Crvenom krstu Tuzla.

Dok radi na što realističnijim prikazima povreda, objašnjava ona, opušta se, kreativno izražava i naprosto uživa.

Mislim da moj primjer najbolje oslikava mogućnosti koje aktivizam pruža. Sticanje vještina kroz neformalno obrazovanje mlade uči kritički razmišljati, biti reprezentativni, slobodni i dovoljno motivisani da mijenjaju sebe i svijet oko sebe, kaže Osmanović.

Aktivizam, hobiji i okolina

Ona dalje nastavlja, objašnjavajući kako smatra da je upravo aktivizam odskočna daska za zaposlenje i kreiranje ambijenta u kojem poduzetni duh važan.

Stanje u državi je takvo kakvo jeste, no dijelom smo i sami odgovorni za sebe. Da bismo po završetku studija dobili posao, više nije dovoljna diploma, nego čitav set vještina i znanja koje danas poslodavci od vas očekuju, tvrdi Osmanović i dodaje kako upravo na razvijanju poduzetničkog duha mladih i stvaranju stimulativnog okruženja za podršku mladima koji aktivno učestvuju u društvenom i ekonomskom životu TK, “Trik” radi uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice, kao dio projekta podržanog od strane By Leap programa i Evropske unije.

Imajući u vidu da je stopa nezaposlenosti mladih u BiH među najvišima u regionu Zapadnog Balkana , te da je više od 50 posto mladih neaktivno u traženju posla, zbog nedostatka preduzetničkog znanja ili vještina, ambijent u kojem ovo udruženje mladih djeluje vrlo je izazovno. Stoga je uloga mladih lidera kao što je Merima Osmanović jako važna. Kao putokaz mlađim generacijama, zbog promjena koje pokreću u svojim zajednicama, ovi mladi ljudi najveći su kapital našeg društva.