Uplaćen cijeli iznos od milion KM za stipendije 1263 studenta u ZDK

Vlada ZDK sa oko 1,5 milion KM godišnje, odnosno sa po 219 KM mjesečno, subvencionira i smještaj studenata u studentskim domovima u Mostaru, Sarajevu, Zenici i Tuzli.


bosnia and herzegovina convertible mark in the wallet
Foto: Envato

Ministarstvo finansija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, sa računa Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta tog kantona, uplatilo je jutros na žiro račune općina i gradova u ZDK-u cijeli iznos stipendija za akademsku 2021./2022. godinu, potvrdio je Feni resorni ministar obrazovanja ZDK Spahija Kozlić.

Advertisements

Stipendije su uplaćene u cjelokupnom iznosu i najveće su do sada te iznose 750 KM. Studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja dobit će dupli iznos ovogodišnje stipendije, odnosno 1.500 KM.

Takvih je ukupno 57, a stipendije su ove godine dobili svi studenti koji su ispunjavali formalno-pravne uslove. Ukupno će biti isplaćene 1.263 stipendije – napominje Kozlić.

Advertisements

Općine i gradovi, napominje, imaju obavezu da u što kraćem periodu stipendije uplate na pojedinačne račune studenata.

ZDK oko dva miliona KM izdvaja i za stipendije Ministarstva za boračka pitanja, kojih je ove akademske godine bilo nešto više od 1.900. Te se stipendije isplaćuju na osam jednakih rata te u iznosu od 800 KM za brucoše i 1.200 KM za studente ostalih godina studija.

Vlada ZDK sa oko 1,5 milion KM godišnje, odnosno sa po 219 KM mjesečno, subvencionira i smještaj studenata u studentskim domovima u Mostaru, Sarajevu, Zenici i Tuzli. Studenti kojima se subvencionira smještaj u domovima nemaju pravo na stipendije koje taj kanton isplaćuje.