Uplaćen cijeli iznos od milion KM za stipendije 1263 studenta u ZDK

Vlada ZDK sa oko 1,5 milion KM godišnje, odnosno sa po 219 KM mjesečno, subvencionira i smještaj studenata u studentskim domovima u Mostaru, Sarajevu, Zenici i Tuzli.


bosnia and herzegovina convertible mark in the wallet
Foto: Envato

Ministarstvo finansija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, sa računa Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta tog kantona, uplatilo je jutros na žiro račune općina i gradova u ZDK-u cijeli iznos stipendija za akademsku 2021./2022. godinu, potvrdio je Feni resorni ministar obrazovanja ZDK Spahija Kozlić.

Stipendije su uplaćene u cjelokupnom iznosu i najveće su do sada te iznose 750 KM. Studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja dobit će dupli iznos ovogodišnje stipendije, odnosno 1.500 KM.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Takvih je ukupno 57, a stipendije su ove godine dobili svi studenti koji su ispunjavali formalno-pravne uslove. Ukupno će biti isplaćene 1.263 stipendije – napominje Kozlić.

Općine i gradovi, napominje, imaju obavezu da u što kraćem periodu stipendije uplate na pojedinačne račune studenata.

ZDK oko dva miliona KM izdvaja i za stipendije Ministarstva za boračka pitanja, kojih je ove akademske godine bilo nešto više od 1.900. Te se stipendije isplaćuju na osam jednakih rata te u iznosu od 800 KM za brucoše i 1.200 KM za studente ostalih godina studija.

Vlada ZDK sa oko 1,5 milion KM godišnje, odnosno sa po 219 KM mjesečno, subvencionira i smještaj studenata u studentskim domovima u Mostaru, Sarajevu, Zenici i Tuzli. Studenti kojima se subvencionira smještaj u domovima nemaju pravo na stipendije koje taj kanton isplaćuje.