Trikovi i tehnike za učenje: Kako spremiti ispit u kratkom vremenskom roku

Kad nemaš puno vremena, ali imaš puno gradiva, uči ovako.


Young woman using laptop computer at home.
Foto: Envato

Krenuti učiti u zadnji tren je najgora moguća odluka koju možemo donijeti, ali svejedno to stalno radimo. Odgađanje učenja nam je svima dobro poznato, zato trebamo svi znati i ove tehnike koje će olakšati da u par dana naučimo što je više gradiva moguće, prenosi teen385.dnevnik.hr.

Imaš par dana za naučiti hrpu gradiva? Zvuči loše. I jest loše. Ali nije kraj svijeta. Uz prave tehnike i načine učenja možeš izvući najbolje iz situacije i zapamtiti što više gradiva. Ovo su tehnike učenja koje će ti dobro doći za sve one situacije kada je ‘5 do 12’, a ti ne znaš ni o čemu se radi u testu koji pišeš za par dana.

1. Kartice za ponavljanje

Nijedna od ovih metoda učenja nije najidealnija, ali kada zaškripi, ne tražimo idealno, već efikasno. Štrebanje definicija i nabrajanja vrsta nečega u zadnji tren nije lagano, ali kartice za ponavljanje mogu pomoći. Uzmi papiriće i na jednu stranu napiši pitanje, a na drugu odgovor. Kada ćeš ponavljati, ovako ćeš brže proći kroz najbitnije dijelove gradiva. Nećeš morati po sveskama ili knjigama tražiti gdje je definicija, imat ćeš je odmah tu izdvojenu.

2. Na glas odgovaraj na pitanja

Dok prolaziš gradivo koje trebaš naučiti, imaj sa strane papir i na njega piši pitanja na koja trebaš znati odgovore. Kada pročitaš nekoliko puta gradivo, pokušaj ga ponavljati tako da umjesto čitanja iz knjige, postavljaš sama sebi pitanja koja si izdvojila i odgovaraš na njih – ali ono što je bitno, odgovaraj na njih na glas. Lakše će ti informacije ostati u glavi.

3. Nabrajanja pamti tako da si radiš asocijacije

Kada u gradivu imaš hrpu nabrajanja koraka ili vrsti nečega teško je to sve popamtiti, pogotovo ako nemaš puno vremena. Ono što nam je i samima puno puta pomoglo je da sebi napraviš asocijaciju na nešto poznato. Možeš složiti pjesmicu u glavi koja će ti pomoći da lakše zapamtiš ili od prvih slova/riječi svega što trebaš zapamtiti složi priču. Ovako nešto će biti učinkovitije nego da 100 puta samo pročitaš što piše u svesci.

4. Čitaj na glas

Kada učiš, uvijek je bolje čitati na glas, hrpi ljudi ovo pomaže da lakše zapamte. Ovo je bolja metoda od čitanja u sebi jer ćeš ovako biti više koncentrirana na gradivo. Ako si ti više vizualni tip, možeš umjesto čitanja na glas na prazan papir crtati bilješke, raditi grafove, ilustracije… Ali daj priliku i čitanju na glas, mogli bi se iznenaditi koliko će pomoći.

5. Sve zapisuj

Ovo će ti uzeti malo više vremena, ali još je jedna tehnika koja pomaže ljudima da lakše i brže zapamte stvari. Dok čitaš gradivo iz knjige i sveske, na papir zapisuj sve bitno. Ne na laptop ili mobitel, već baš papir. Možeš zapisivati na puškice, samo bitne pojmove, što god želiš. Može ti se činiti kao gnjavaža, ali kada ćeš ponavljati i npr. prije spavanja htjeti još jednom proći sve bitno, ovako ćeš imati na jednom mjestu. Osim toga, pisanjem daješ više pažnje gradivu koje prolaziš, umjesto da samo proletavaš čitajući, ovako ti još malo više ostaje u glavi. Nekima pomaže u učenju i kada imaju gradivo napisano svojim rukopisom.

6. Povezuj gradivo

Umjesto da samo štrebaš i ne razmišljaš o čemu učiš, gradivo koje ti je nepoznato poveži s nekim od prije koje ti je poznato. Kada razumiješ o čemu učiš, barem malo, bit će ti lakše i zapamtiti. Iz historije možeš naprimjer pogledati ako postoji film na tematiku koju učiš. Kako ćeš i s čime povezati gradivo koje učiš, ovisi i o predmetu, ali uvijek se može nešto naći. Povezivanje novih informacija s nekima koje su nam već dobro poznate je korisna stvar.

7. Markeri u bojama

Podvlačenje bitnih stvari markerima u različitim bojama je još jedna sitnica koja može napraviti razliku. Osim što će ti pomoći da se lakše snađeš u moru informacija i da znaš na što tačno obratiti pažnju kada ćeš ponovno prolaziti gradivo, boje ti mogu pomoći da lakše zapamtiš.

8. Sat vremena prije testa, ponovi zadnji put

Uzmi pola sata ili sat vremena prije testa i još jednom prođi gradivo koje trebaš znati. Ovdje će ti dobro doći bilješke koje si ranije napravila. Još ćeš se jednom podsjetiti na sve i bit će ti u glavi sve svježe, baš pred test. Ako ćeš tada prvi put tek čitati gradivo, to neće pomoći, ali ako imaš i malo pojma o čemu se radi, to je skroz druga stvar. Umjesto da odeš na kavu s frendicama, podruži se s knjigom. Nije zabavno, ali nekada je nužno.

9. Ispitujte se međusobno ti i frendica

Još jedan način za naučiti/ponoviti informacije na što zabavniji način je da ponavljaš s frendicom. Nekada je teško pronaći pravi način kako ponavljati u paru, a jedan koji će pomoći objema da još bolje naučite je da jedna drugu ispitujete. Možete naučiti nešto jedna od druge, objasniti jedna drugoj neke stvari… Naizmjence si postavljajte pitanja, a možete i zapisivati bodove i dogovoriti se na kraju za neku nagradu za onu koja ima više tačnih.

10. Naspavaj se

Zadnje, ali ne i manje bitno je da noć prije testa ne pretjeraš, već da uzmeš i dovoljno vremena da se naspavaš. Ovo je jako bitno jer ako ćeš na testu biti pospana i nikakva, teže ćeš se sjetiti onoga što si učila. Odmoran mozak će bolje funkcionirati. Otiđi ranije spavati, a ako misliš da je potrebno, probudi se malo ranije nego inače kako bi stigla još jednom sve ponoviti.