Uspjeh IBU studenata: Kenan Kraković osvojio dvije prestižne stipendije

Odlazak u inostranstvo i nastavak studija na nekom od prestižnih evropskih univerziteta predstavlja veliki izazov, ali i ogromnu želju većine bh studenata. Kao student završne godine dodiplomskog studija na Odsjeku za genetiku i bioinžinjering na Internacionalnom Burch univerzitetu, Kenan Kraković je osvojio sjajnu stipendiju koja će mu omogućiti i olakšati nastavak studija u Evropi.


IBU genetika 7 scaled 1

Želeći da osigura svoj put u nastavaku obrazovanja, Kenan je aplicirao na dva programa. Prvi je uključio DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) stipendiju, a drugi EMJMD (Erasmus Mundus Joint Degree) stipendiju. Obje stipendije su akademskog tipa, što znači da se dobijaju na osnovu akademskih uspjeha kao i poznavanja struke iz koje studenti potiču, a što se testira usmeno u toku intervjua.

Iako DAAD stipendija pokriva sve oblasti magistarskih studija i svi se mogu prijaviti, ove godine za Bosnu i Hercegovinu su bila samo 3 dostupna mjesta, od kojih je Kenan dobio jedno.  Obzirom da je Kenan ostavio sjajan utisak na oba intervjua, i dobio potvrdan odgovor za oba programa, ipak je morao donijeti vrlo tešku odluku i odabrati samo jedan program.

Kenan je vrlo ambiciozno prihvatio EMJMD stipendiju prvenstveno jer ona pokriva sve troškove studija, iznos školarine, putovanja, troškove prakse i životne troškove. Pored toga,  EMJMD stipendija uključuje program pod nazivom “International Master in Innovative Medicine” predstavlja prestižni, integrisani, međunarodni, studijski program između tri visokoškolske ustanove: Heidelberg univerzitet, Njemačka, Uppsala univerzitet , Švedska i Groningen univerzitet, Holandija. Dodatnu vrijednost ovom programu daje činjenica da je osmišljen u pravcu tzv. translacionog istraživanja, što znači da studenti dobiju biološku pozadinu istraživanja i mogućnost laboratorijskog otkrića lijekova i finalizacije takvih projekata u nešto opipljivo i konkretno.

Obzirom da su kurikulumi obogaćeni i poduzetničkim predmetima i treninzima,  student ima priliku da se osamostali u poduzetničkom smislu i osnuje vlastitu kompaniju u području farmacije, biotehnologije i slično.

Veliko interesovanje studenata izazvao je i podatak da je program uvezan sa nekim od najvećih kompanija u području otkrića lijekova i dijagnostike, kao što su Roche ili Merck te studenti dobijaju direktnu poveznicu sa ovim kompanijama u pogledu prakse koju mogu obavljati. Osim toga, ono što program čini još posebnijim jeste da ova tri univerziteta imaju dodatne latinoameričke partner univerzitete na kojima studenti imaju pravo raditi master tezu  i istraživanje sa pokrivenim troškovima u Brazilu (Sao Paolo), Meksiku, Kolumbiji, i Čileu.

– Stipendija za ovaj program bila je vrlo selektivna i samo 12 mjesta je bilo dostupno za moj program. Ušao sam u uži izbor studenata na osnovu ocjena, motivacionog pisma, preporuka profesora, CV-a i kvaliteta istraživačkog iskustva, nakon čega je uslijedio akademski intervju na kojem sam prezentovao dva naučna rada. Mnogo sam sretan i ponosan na ovaj uspjeh jer sam upravo ja dobio svoje mjesto od 400 aplikanata iz cijelog svijeta. Izuzetno sam zahvalan svojim profesoricama Moniji Avdić te svojoj mentorici na diplomskom radu, profesorici Amini Kurtović-Kozarić koje su me podržale i ohrabrile da se prijavim na ovaj program te bile moji referenti kao akademski autoriteti. Posebno sam zahvalan  usvojenom znanju i nevjerovatnoj podršci koju sam dobijao tokom cijelog svog studija od Burch univerziteta,  za kraj je istakao Kenan.