Upoznajte Džejlu Mahmutović, studenticu prve godine FPN-a i prvu pratilju Miss turizma BiH

Džejla je za STUDOMAT otkrila kako je izabrala studij, uputila savjete i dala osvrt na svoje studentsko i radno iskustvo, ali i otkrila svoju metodu učenja i spremanja ispita koju naziva: “Najbolja metoda za najbrže učenje ikada”.


dzejla mahmutovic cover
Džejla Mahmutović, Foto: Privatni album

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Džejla Mahmutović je dvadesetogodišnja studentica koja živi i studira u Sarajevu. Redovna je studentica prve godine komunikologije na Fakultetu političkih nauka UNSA. Profesionalno se bavi modelingom i osvojila je titulu prve pratilje Miss turizma BiH 2021. Trenutno je voditeljica emisije “Kuća puna pjesme” koja se emituje nedjeljom od 20 sati na Hayat TV-u, a prije toga radila je kao novinar na pomenutoj kući. Novinarstvo i mediji su Džejlina najveća ljubav još od malih nogu. Uporedo redovno trenira i bavi se fitnessom.

Džejla je za STUDOMAT otkrila kako je izabrala studij, uputila savjete i dala osvrt na svoje studentsko i radno iskustvo, ali i otkrila svoju metodu učenja i spremanja ispita koju naziva: “Najbolja metoda za najbrže učenje ikada”.

Studiraš komunikologiju na FPN UNSA. Kako si znala da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe?

Saznala sam onda kada sam počela da istražujem sebe, svoja interesovanja i tražim svoj najveći talenat i potencijal. To je bilo još u srednjoj školi. Završila sam Srednju medicinsku školu u Sarajevu, mnogo sam vezana za svoju srednju školu, ali srce me je uvijek vuklo više pred kamere, javne nastupe, skupove. Na kraju srednje škole, bez razmišljanja sam odlučila pratiti srce i razvijati svoj talenat.

Koji su tvoji savjeti za mlade koji žele upisati ovaj fakultet?

Savjetujem da se oslobode mišljenja i priča iz okoline, te da prate svoje želje. Ukoliko su sigurni u svoj talenat i ambicije, odsjek Komunikologija je uvijek pravi izbor za onoga ko želi raditi, truditi se, graditi sebe, znanje i medijsku karijeru. Najviše savjetujem da ne treba čekati u mjestu, novinar se ne postaje ni preko noći, niti nakon diplomskog, novinar postaješ onda kada odlučiš grabiti znanje tamo gdje se novinarstvo uči i stiče iskustvo, a to su medijske kuće. Naš fakultet posjeduje mnogo potencijala i vjerujem u svoje kolege, vjerujem u nas.

Trenutno si voditeljica na Hayat TV-u. Šta za tebe kao nekoga ko studira Komunikologiju predstavlja ovo iskustvo?

Na prvom mjestu, ovo je za mene početak ostvarivanja sna jedne djevojčice. Mnogo sam sretna, a i zahvalna na datoj prilici. U medijskom svijetu, praksa je pola znanja, tako da je za mene ovo samo dodatno iskustvo koje mi je donijelo mnogo noviteta, o kojima nisam ništa znala. Od pronalaska u studiju do potpunog prepuštanja toku emisije, kontakt sa gostima, gledaocima…

Dzejla Mahmutovic 1 scaled
Džejla Mahmutović, Foto: Privatni album

Koji su planovi za budućnost?

Kod mene je uvijek mnogo nekih planova, ali mogu reći vrlo realističnih i staloženih. Volim mnogo maštati, uživam u tome, ali planiram uvijek što više realno. Želim završiti obrazovanje i steći što vise znanja. Nastavljam raditi u svijetu modelinga s ljubavlju kao i do sada, svakako da želim usavršiti sve što se tiče voditeljskog posla, pa da se onda češće gledamo na TV. Karijera je nešto čemu sam posvetila svoje godine koje su iza mene, ali i godine koje tek dolaze, no pored karijere, želim voljeti, biti i ostati dobar čovjek, uspješna zena, ali supruga i majka. Porodica mi je uvijek na prvom mjestu, odrastala sam u tradicionalnoj porodici, ne bih voljela ostati neostvarena u tom polju. To će biti moj najveći uspjeh.

Planiraš li ostati u Bosni i Hercegovini?

Nema nigdje i ništa ljepše od moje Bosne i Hercegovine i svakog njenog dijela. Nigdje ljudi, nigdje života kao ovdje. Balkan je Balkan, ja sam uvijek narodna bila po tom pitanju, i volim to, jesam li Bosanka ili ne? Provilegija je i to. Ali ništa ne isključujem, možda može biti trbuhom za kruhom, a možda i zbog ljubavi, ko zna.

Dzejla Mahmutovic 4 scaled
Džejla Mahmutović, Foto: Privatni album

Odakle crpiš inspiraciju?

Insipraciju uvijek vidim u uspješnim ljudima, onima koji su pri vrhu, kojima se klanjam i skidam kapu. Tu uvijek nađem najveći moto i želju da mogu biti samo bolja u svemu sto želim.

Šta ti tokom studija daje “kriiila”? Tvoja motivaciona poruka za studente je…?

Definitivno, sve što možeš uraditi danas, ne ostavljaj za sutra. Vrijeme brzo leti, vrijedi iskoristiti svaki trenutak na pravi način, a ne trošiti vrijeme.

dzejla mojakrila

Gdje više voliš učiti? Kod kuće ili u čitaonici? Sama ili sa društvom?

Pošto živim sama, definitivno najviše biram svoj mir. Učim uvijek naglas i tako sve pamtim, nekada pred ispite volim ponavljati sa društvom, čisto da ispitamo svoje znanje.

Dzejla Mahmutovic 3 scaled
Džejla Mahmutović, Foto: Privatni album

Imaš li svoje posebne metode učenja i spremanja ispita?

Imam! Mrzim tu svoju metodu, oduzima mi puno vremena, ali je opet volim jer mi mnogo pomogne. Naime, pravim svoje posebne skripte, tako sto ručno prepisujem. Najbolja metoda za najbrže učenje ikada!

Knjige ili skripte?

Kombinacija

Željo ili Sarajevo?

Sarajevo.

Knjiga, film i serija kao preporuka?

Knjiga “Lovac na zmajeve”, film “Contraband”, serija “Emily in Paris”.