UNSA: Podrška studentima Fakulteta zdravstvenih studija, Stomatološkog fakulteta sa klinikama i Farmaceutskog fakulteta

Akademska zajednica Univerziteta u Sarajevu izražava punu podršku studentima, profesorima i zaposlenicima Fakulteta zdravstvenih studija, Stomatološkog fakulteta sa klinikama i Farmaceutskog fakulteta koji su juče održali mirnu i dostojanstvenu šetnju zbog jednostrane obustave nastave od strane Medicinskog fakulteta.


unsa plavi cover

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, zaposlenici i studenti Univerziteta u Sarajevu podržavaju studente Fakulteta zdravstvenih studija, Stomatološkog fakulteta sa klinikama i Farmaceutskog fakulteta u borbi za ostvarivanje jednog od osnovnih ljudskih prava – prava na obrazovanje, prenosi unsa.ba.

Advertisements

S ciljeg objektivnog informisanja javnosti u cijelosti objavljujemo saopćenje dekana Stomatološkog fakulteta sa klinikama prof. dr Muhameda Ajanovića i dekanese Fakulteta zdravstvenih studija prof. dr Arzije Pašalić:

Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu je izabrao da neslužbeno putem medija obavijesti studente Stomatološkog fakulteta sa klinikama, Farmaceutskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija o početku nastave, prije nego su to uradili zvanično-službenim putem. Na isti način su obustavili i nastavu 24.10.2019. godine, znači isti dan su vratili studente u 16.30 sa nastave, bez da su službenim putem predhodno obavijestili navedene fakultete o obustavi nastave.

Nismo znali da je želja Medicinskog fakulteta da «što prije izađe iz ove situacije», jer obustava traje već 40 dana i niko im nije zabranio da ranije omoguće nastavni proces jer su ga jednostrano prekinuli. Pri tome, razlog prekida nastave nije opterećenost nastavnika i saradnika Medicinskog fakulteta, kako se paušalno špekuliše već neuvrštavanja materijala Medicinskog fakulteta na dnevni red 4. sjednice Vijeća grupacije medicinskih nauka te zbog osporavanja održavanja same sjednice koju je održala zamjenica predsjednice prof. dr. Arzija Pašalić, što je navedeno u Odluci NNV-a Medicinskog fakulteta. Pri tome smo Vas dužni informisati da je inspekcijskim nadzorom ustanovljeno da je sjednica održana u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu Vijeća grupacija, dakle nije niti sporna niti nezakonita.

Prvi zvanični sastanak je iniciran od strane Ministarstva obrazovanja 12.11.2019. godine na kojem su prisustvovali dekani fakulteta na kojima je nastava obustavljena, ali ne po pozivu ministrice koja je sastanak organizovala, već po pozivu rektora. Na sastanak su pozvani studenti Medicinskog fakulteta koji uredno pohađaju nastavu, a ne studenti fakulteta kojima je nastava obustavljena. Medicinski fakultet nas je na sastanak pozvao dva puta, prvi put 14.11.2019. godine radi sklapanja nezakonitog ugovora u kojem su naveli da je cijena časa neto npr. za redovnog profesora 280 KM.

Advertisements

Drugi poziv za sastanak smo dobili 28.11.2019. godine i sastanku smo se odazvali 29.11.2019. godine. Tema sastanka je ponovo bilo iznalaženje načina da se nastavnicima Medicinskog fakulteta plati izvođenje nastave, a dobro znaju da je sve to već regulisano Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom UNSA, Kolektivnim ugovorom i Jedinstvenim pravilnikom o plaćama UNSA, te limitirano odobrenim Budžetom KS. Dekani fakulteta na kojima je obustavljena nastava su postupili u skladu sa čl.118 Zakona o visokom obrazovanju, ali Medicinski fakultet nije. Tražili su da im se plati rad preko norme, a da pri tome nisu dostavili svoja opterećenja Univerzitetu što je obaveza svih fakulteta.

Mi smo više puta resornom ministarstvu uputili dopis da nam da instrukcije za postupanje u ovom slučaju, na šta je odgovoreno da postupamo u skladu sa čl. 118 ZVO i čl. 210 Statuta UNSA. O ovom problemu se očitovao i Senat UNSA i donio Zaključke na četiri sjednice koje Medicinski fakultet nikad nije ispoštovao. U nedjelju, 01.12.2019. smo putem viber grupe, znači tri dekana dobili poziv od Pomoćnika ministra gdina Sifeta Kukuruza za sastanak u ministarstvu u ponedjeljak, 02.12.2019. godine, na koji nismo otišli jer se poziv za sastanak šalje službenim putem, sa utvrđenim dnevnim redom i ne u dane vikenda.

Poštovane kolege sa Medicinskog fakulteta, mi sa svojim studentima ne manipulišemo, jer su to mladi ljudi, akademski građani koji misle svojom glavom i njima se ne može manipulisati, možemo ih samo podržati. Mi naše studente ne iskorištavamo kao što ih vi iskorištavate da biste dobili veće plate, mi ih samo poštujemo. Prestanite obmanjivati javnost, kriti se iza lažnih izjava i tražiti krivce u drugima, a nastavu ste, prema zaključcima Senata, nezakonito i neustavno prekinuli. Vaše «proaktivno djelovanje» je dobro poznato studentima, kao i nama, Vašim kolegama, kao što će u narednom periodu biti poznato i široj javnosti.

Vi dobro znate da za sve navedeno postoje dokazi, a na nadležnim institucijama je da utvrde odgovornost.

(STUDOMAT.ba)