Studenti Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije posjetili Federalnu upravu civilne zaštite

Grupa od 40 studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu posjetila je u ponedjeljak Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ).


U toku posjete studenti su, zajedno sa koordinatorom, asistentom Kenanom Hodžićem, prisustvovali predavanju “Uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES)” kroz koje su upoznati sa problemom mina i NUS-a u Bosni i Hercegovini i međunarodnim standardima i procedurama za njihovo uklanjanje, radom Sektora za operacije deminiranja i uklanjanja eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zastite, njegovoj opremljenosti, popuni, osposobljenosti, kao i aktivnostima koje svakodnevno provode deminerski timovi, prenosi fkn.unsa.ba.

Sporazumu, koji je još 2015. godine potpisan između FUCZ i Fakulteta, prethodila je zajednička potreba za doprinosom u naučnoj, obrazovnoj i stručnoj sferi razvoja društvenih nauka i želje za saradnjom koja će doprinijeti razvoju, razmjeni iskustava i znanja, te potvrde zajedničkih interesa za unapređenjem u oblasti edukacije i istraživanja, saopćeno je iz FUCZ-a.

Studenti su pokazali veliku zainteresiranost za prezentovanu temu, ali i za Projekt “Mreža volontera FUCZ”. Neki od studenata već su članovi Mreže, a za one koji do sada nisu imali priliku ukratko je predstavljen ovaj projekt i način prijave, te su pozvani da postanu dio Mreže.

Volontiranje je aktivnost od interesa za sistem zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara na provođenju preventivnih i operativnih aktivnosti i mjera zaštite i spašavanja kojim se želi postići aktivno uključivanje građana u društvene procese i razvoj humanijeg i ravnopravnijeg demokratskog društva, a mladi ljudi, posebno oni koji se obrazuju za rad u strukturama kao što je civilna zaštita, trebaju biti nosioci ovakvih aktivnosti.

Studenti su pozvani i da kroz službenu web i facebook stranicu, youtube kanal i instagram profil prate rad FUCZ-a.

Ova radna posjeta studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Federalnoj upravi civilne zaštite dio je planiranih aktivnosti koje se provode u skladu sa sporazumom o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnji potpisanim još 2015. godine a realizirana je u okviru nastavnih predmeta “Krizni menadžment” i “Kritična infrastruktura”, te je uz mnoge druge aktivnosti nastavak veoma dobre dosadašnje saradnje ove dvije institucije.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X