UNSA: Održava se 20. međunarodna konferencija o Fibonacci brojevima i njihovim primjenama

Članovi Fibonacci asocijacije zahvalili su se svim sudionicima ove konferencije.


IMG 0723
Foto: Unsa.ba

20. međunarodna konferencija o Fibonacci brojevima i njihovim primjenama otvorena je u ponedjeljak, a održava se od 25. do 29. jula 2022. godine na Univerzitetu u Sarajevu.

Konferenciju je uvodnim obraćenjem otvorila jedna od organizatora prof. dr. Lejla Smajlović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Gostima je poželjela dobrodošlicu, te iskazala zadovoljstvo sto se ovako dešavanje održava upravo u Sarajevu.

Članovi Fibonacci asocijacije zahvalili su se svim sudionicima ove konferencije, te iskazali zadovoljstvo što vide mnogo novih lica koja prisustvuju ovom događaju. Također, prisutnima su poručili da su ovakve konferencije izrazito korisne, sa segmentom zabave ali i znanja.

Prvo predavanje predavanje održao je profesor William Griffiths (Državni univerzitet Kennesaw) sa profesorom emeritusom Stevenom Edwardsom o temi: „On Properties of Sequences Satisfying the Delannoy Recurrence“.

Svrha konferencije je okupiti ljude iz svih grana matematike i nauke, koji se zanimaju za rekurzivno zadane nizove, njihove primjene i generalizacije, te druge posebne nizove brojeva. Za zbornik radova, razmatrat će se rukopisi koji sadrže nove, neobjavljene rezultate (ili nove dokaze poznatih teorema).

Organizatori: Thomas Martinez (Kalifornija Univerzitet, Los Angeles), Steven Joel Miller (Williams College), Zenan Šabanac (Univerzitet u Sarajevu) i Lamija Šćeta (Univerzitet u Sarajevu).

Lokalni organizatori: Emir Kurtić (Univerzitet u Sarajevu), Jasmina Selimović (Univerzitet u Sarajevu) i Lejla Smajlović (Univerzitet u Sarajevu).

Konferencija se organizuje u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu, Fibonacci asocijacijom, Udruženjem matematičara KS, Journal of Number Theory, Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i uz sponzorstvo JP BH Pošte.