Student Ivan ima najjači stisak ruke na svijetu: Bez problema može slomiti sve kosti ljudske šake kao i smrviti ciglu.

Bez problema može slomiti sve kosti ljudske šake kao i smrviti ciglu.


Capture
Foto: Youtube screenshot

Bodybuilding podrazumijeva testiranje vlastitih granica izdržljivosti i snage, ali i samodiscipline koja je potrebna da se u ovom sportu ostvare dobri rezultati.

Već smo nekoliko puta pisali o izvanrednim mladim osobama koje su također i studenti, a koje na ovaj način oblikuju svoje tijelo, prakticirajući strogi režim prehrane, vježbanja i natjecanja.

Izazvao interes najjačih

Ali, samo rijetki završit će u samom vrhu. Upravo je takav Ivan Ćuk, 19-godišnjak iz Srbije koji se najvjerovatnije može pohvaliti najjačim stiskom ruke na cijelome svijetu.

O tome koliko je snažan svjedoči i činjenica da je izazvao interes jednog od najsnažnijih bodybuildera na svijetu – Larryja Wheelsa koji je nedavno sa svojom partnericom posjetio Beograd i snimio vlog s mladim Ćukom.

Kako kaže Ćuk, trenira na opruzi za šaku još od 2019. godine, no isprva nije trenirao dovoljno često. Sada kaže da trenira tri do četiri puta sedmično, zbog čega rezultati ne izostaju.

Igra košarku, šah i video-igre

Često sam u teretani gdje radim na zgibovima, ali na oprugama radim samo jednom ili dvaput sedmično. Nekad napravim pauzu od tri ili četiri sedmice. Ponavljam na istoj opruzi nekoliko puta, a između pauziram. Student sam, ne koristim ruke ni za šta drugo, osim što treniram i igram košarku, rekao je Ćuk.

Dodaje da je oduvijek imao ogromne šake pa se zbog toga odlučio posvetiti ovom neobičnom hobiju, zahvaljujući kojemu je postao svjetski poznat, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Uglavnom treniram, igram šah i igram video-igre. Uvijek sam imao jake ruke za moju visinu i veličinu, tako da sam se odlučio posvetiti oprugama. Htio sam zatvoriti one s nivoa 3.5 i 4, pojašnjava Ivan.

Sve do tog nivoa mogao je “zatvoriti” bez ikakvog problema, no za ovu razine 3 morao je pokušavati i vježbati sedam mjeseci. Tek kad se posvetio treniranju nekoliko puta sedmično, uspio je za samo dva mjeseca zatvoriti oprugu snage 3,5, a ovu jačine 4, za koju mnogi tvrde da ju je nemoguće zatvoriti do kraja, prvi je put “pobijedio” u videu koji je snimio s Larryjem.

Prema nekim tumačenjima, osobe koje imaju snage kompletno stisnuti ovu oprugu te ju “zatvoriti” do kraja, bez problema mogu slomiti sve kosti ljudske šake kao i smrviti ciglu. Njegovim uspjehom zadivljeni su mnogi koji su vidjeli ovaj video, a neki od komentatora tvrde da je oprugu broj 4 nemoguće zatvoriti stoga su Ivana proglasili super-junakom nevjerovatne moći.