UNSA: Obilježena 65. godišnjica uspješnog rada Šumarskog fakulteta

Šumarski fakultet u Sarajevu, zajedno s Pravnim i Medicinskim fakultetom čine jezgru Univerziteta u Sarajevu.


Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Šumarski fakultet u Sarajevu, zajedno s Pravnim i Medicinskim fakultetom čine jezgru Univerziteta u Sarajevu.

– Danas slavimo 4.000 diplomiranih inženjera, više od 1.000 magistara i 48 doktora nauka koji je iznjedrio Šumarski fakultet u Sarajevu, kazao je dekan Šumarskog fakulteta Mirza Dautbašić na proslavi 65. godišnjice uspješnog rada ovog fakulteta održanoj u petak, 27.12.2013. godine.

Dodao je da do prije nekoliko godina na biroima za zapošljavanje nije bilo diplomiranih inženjera šumarstva, ali da se taj broj povećao te da je situacija zabrinjavajuća, prenosi portal Radiosarajevo.ba.

– Danas slavimo 65 godina svijetle historije Šumarskog fakulteta. Imali smo uspone i padove, lijepe i ružne trenutke, objasnio je.

Dautbašić je naglasio da se kompletan nastavni ciklus odvija prema Bolonjskom procesu te da su njihovi nastavni programi i planovi prepoznati u inostranstvu.

– Sama činjenica da se radi o Šumarskom fakultetu u Sarajevu koji slavi svoju 65. godišnjicu govori u prilog činjenici o koliko se značajnoj visokoobrazovanoj ustanovi radi, naglasio je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

On se nada da će u budućnosti svi nivoi vlasti imati puno više ‘sluha’ za poziciju visokoškolskih ustanova te da će uspjeti odgovoriti pozivu koji je stavljen ispred njih.

– Ovo je jedan lijep događaj i nadam se da će ovakvih biti mnogo više te da će broj organizacionih jedinica unutar Univerziteta u Sarajevu porasti s 26 na veći broj, zaključio je Mašić.

Ministar privrede KS-a Emir Hrenovica kazao je da je zadovoljstvo sarađivati s osobama koje nude projekte kao što je slučaj sa Šumarskim fakultetom u Sarajevu.

[box type=”shadow”]Facebook: Univerzitet u Sarajevu – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta![/box]

(Radiosarajevo.ba)