“Univerzitet za proizvodnju sladoleda” hit među studentima iz cijelog svijeta

Univerzitet polaznicima nudi najkvalitetniju priliku za usavršavanje i rad u najsavremenijim laboratorijama.


57e5d2464b52ad14ea898579ce203e7c1d22dfe054597249722b79d4 640 1
tiburi (CC0), Pixabay

Dok je 2008. oko šest hiljada ljudi pohađalo ovaj neobični univerzitet, prošle godine je, i pored ekonomske krize, njihov broj porastao za 90 odsto. Interesovanje za proizvodnju najkvalitetnijeg sladoleda odavno je prevazišlo italijanske granice, tako da se među studentima nalaze polaznici iz Australije, Kine, Sudana, Libana i Britanije. Njihov zajednički cilj je da budu najbolji u ovom poslu kada se vrate u svoje zemlje, prenosi blic.rs.

Univerzitet polaznicima nudi najkvalitetniju priliku za usavršavanje i rad u najsavremenijim laboratorijama. Osim što ih uče kako da miješaju slične, tradicionalne, ukuse kao što su čokolada i vanila, studente motivišu i da tragaju za neobičnim ukusima, kao što su sladoled od crnog vina, maslinovog ulja, sira “parmezan” i bosiljka. Istovremeno teže pronalaženju novih kombinacija već poznatih ukusa, tako da su proteklih godina otkrili sjajne kombinacije kruške i parmezana, kao i limuna i bosiljka.

Univerzitet nudi šest kurseva i osnovna ideja koju prenose studentima je viđenje proizvodnje sladoleda kao mješavinu nauke i umjetnosti. Po riječima predavača, tajna u proizvodnji kvalitetnog sladoleda leži u postizanju balansa između dva faktora – masnoće iz mlijeka i krema koja se stvrdne prilikom hlađenja, i šećera iz voća ili čokolade koji u istom procesu omekšava. Takođe je jedan od najvažnijih faktora i veličina komadića leda, i što su oni sitniji, prijatniji je ukus sladoleda. Njihova idealna veličina bila bi stoti dio milimetra, jer u tom slučaju jezik nije u stanju da ih registruje, dok oni doprinose glatkom i kremastom osjećaju.

Ekonomska kriza je čak i pozitivno uticala na ovaj univerzitet, jer su brojne osobe koje su ostale bez posla, vidjele svoju novu priliku u učenju o proizvodnji sladoleda.

(STUDOMAT.ba)