Dokazao da može ostvariti snove: Cijeli život proveo gradeći dvorac iz inata

Moussa Al Maamari u školi se zaljubio u prekrasnu djevojku Sayde, koja je dolazila iz bogate porodice. Pitao je da li bi mu bila djevojka, na šta je odgovorila: “Kada budeš imao dvorac, možeš mi se obratiti.“


dvorac Lisabon.jpg4

Na časovima likovnog počeo je skicirati palaču za svoju Sayde iako je učitelj tražio da nacrta nešto sasvim drugo. Misleći da ga namjerno provicira, učitelj se razbjesnio i kaznio Al Maamarija rekavši mu da nikad neće posjedovati dvorac, prenosi tuzlanski.ba.

Moussa Al Maamari s 14 godina napustio je školu te je odlučio dokazati svom učitelju da može ostvariti svoje nove snove. Graditeljski zanat počeo je izučavati kod dajdže, koji je u to vrijeme renovirao dvorac u Sidonu. Razvijao je svoje vještine, štedio novac, a 1962. godine uspio je kupiti komad zemljišta na kojem je počeo graditi svoj dvorac u srednjovjekovnom stilu.

Bila mu je tada 31 godina. U izgradnju dvorca je potrošio sve svoje slobodno vrijeme, a pomagala mu je i njegova supruga Mary. Na vrata dvorca postavio je natpis: “Ušao sam ovdje kao mlad čovjek, a izašao kao ostarjeli muškarac”, pokušavajući pojasniti kako je zapravo cijeli svoj život proveo gradeći svoj dvorac.

dvorac Lisabon e1578255539580

Moussa Al Maamari umro je u januaru 2018. godine., a dvorac je ostavio svojoj porodici. Zanimljivo je napomenuti i da je namjerno napravio vrlo mala ulazna vrata kako bi mu se eventualni posjetitelji trebali pokloniti prije nego što uđu u dvorac. Danas je dvorac Moussa u Libanonu jedan od najposjećenijih turističkih atrakcija, koji u ljetnim mjesecima svakoga dana razgleda i hiljadu posjetitelja. Smješten je u planinama Shouf između Deir el-Qamara i Beiteddinea na 900 metara nadmorske visine. Dvorac se prostire na 325 kvadratna metra, ima 30 prostorija te oko 150 figura u prirodnoj veličini koji prikazuju historiju Libanona. Svaku od tih lutaka Moussa je ručno izradio.

(STUDOMAT.ba)