Ovo su znakovi da je vaše tijelo pod stresom

Svi se povremeno osjećaju pod vremenom. Trebalo bi ozbiljno shvatiti svoje zdravlje. Možda je sve u vezi sa stresom. Mnogi doktori kažu da to može izazvati različite bolesti.


stress 1567363272

STUDOMAT vam donosi nekoliko najčešćih simptoma koji ukazuju na to da vam se tijelo nalazi pod stresom.

Kožne bolesti

Psorijaza, akne i druge kožne bolesti mogu biti uzrokovane stresom. Naučnici su vršili istraživanje među studentima, a pokazalo je izravnu povezanost psihološkog stresa na visokoj razini i problema s kožom. Eksperiment sa miševima dao je isti rezultat. Životinje su bile izložene kožnim infekcijama.

Promjena težine

Možda ste bili u situaciji kada svoju težinu niste mogli stabilizirati dijetama ili fizičkim vježbama.

Neka stresna iskustva mogu vas “natjerati” da dobijete višak kilograma. Kako se ispostavilo, česte stresne situacije povećavaju proizvodnju hormona kortizola. Ako osoba ima previše hormona, tijelo će proizvesti manje testosterona i sagorjeti manje kalorija. Zahvaljujući tome ćete dobiti na težini.

Ponekad stres i anksioznost uzrokuju gubitak kilograma kod ljudi. To povećava nivo adrenalina u krvi. Adrenalin ubrzava metabolizam, ali usporava izlučivanje masti. Naučnici za gubitak kilograma krive i CRH hormon.

Česte prehlade

Kao što smo već rekli, stres uzrokuje proizvodnju kortizola, koji može suzbiti upalu. Međutim, ako osoba doživi hronični stres, imunološki sistem postaje manje osjetljiv na kortizol, što rezultira ozbiljnijom upalom. Tada tijelo ima veći rizik od prehlade.

Nemojte kriviti hladno vrijeme jer je to samo okidač za tijelo oslabljenog imunološkog sistema. Ako se često razbolite, razmislite o nečemu što vas zabrinjava i pokušajte to eliminisati.

flu 1575977769

Gastrointestinalni poremećaji

Postoje naučni dokazi da stres može negativno uticati na gastrointestinalni trakt. Ponekad lijekovi za nadimanje trbuha i bolove u stomaku ne pomažu. U ovom slučaju posjeta psihologu može biti od velike pomoći.

Teškoće u fokusiranju

Ako ste manje fokusirani nego inače, možda je vrijeme da malo usporite i odmorite se. To se događa zbog nervne napetosti.

stress 1570263836

Gubitak kose

Naučnici su zaključili da vas stres može djelomično ili čak potpuno oćelaviti. Ako ste primijetili da imate manje kose nego prije, a različiti vitamini daju pozitivne efekte, stres može biti razlog. Stoga prestanite biti nervozni ako želite zadržati svoju lijepu kosu.

Glavobolja

Glavobolje mogu biti uzrokovane mnogim razlozima: osteohondroza, pogrešan položaj tokom spavanja, nizak krvni pritisak, sinusitis, trudnoća i mnogi drugi. Ali ponekad su glavobolje uzrokovane emocionalnim stresom koji imate na poslu, na fakultetu ili kod kuće. Uzimanje tableta može pomoći kod glavobolje. Ali ako iz svog života ne isključite stresne situacije, glavobolja će se iznova i iznova vraćati.

Nizak libido

Emotivno iscrpljena osoba, neko ko je često izložen stresu, obično ima prilično nizak libido. Naučnici su sproveli studiju i došli do takvog zaključka.

Problemi sa spavanjem

Stresne situacije mogu biti razlog ozbiljnih problema sa snom. Ovo je vrlo složena situacija, jer osoba ne može normalno raditi i uživati ​​u životu bez dobrog sna. Veoma je važno da nađete razlog za probleme sa spavanjem i da ga eliminišete što je brže moguće.

SPAVANJE BUDJENJE 2

Kardiovaskularne bolesti

Stres loše utiče na srce. Naučnici su dokazali da je hronični stres jedan od najčešćih uzroka kardiovaskularnih bolesti.

Kako vaše tijelo reagira na stresne situacije? Ispričajte nam svoje priče u komentarima ispod.


Kako smanjiti stres?

1. Organizujte svoje vrijeme i obaveze pametno.
2. Vježbajte i hranite se zdravo.
3. Dajte si oduška: pogledajte omiljenu seriju, pročitajte knjigu i imajte hobi.
4. Pozitivno razmišljajte i ne shvatajte sve previše ozbiljno.
5. Okružite se pozitivnim ljudima.
6. Probajte i neke alternativne metode poput joge i meditacije.
7. Ako koristite lijekove za ublažavanje stresa, neka to obavezno budu biljni preparati koji ublažavaju stres efikasno, ali ne izazivaju ovisnost.

alora knjiga

Muče te ispitna groznica i stres? Alora vam može pomoći da uklonite napetost, date svoj maksimum i postignete najbolje rezultate na ispitima! Posjeti www.alora.ba.