Univerzitet u Kopenhagenu zatražio besplatno univerzitetsko školovanje za sirijske izbjeglice

Danski Univerzitet u Kopenhagenu zatražio je od Vlade da pokrene pravni postupak kojim će se omogućiti izbjeglicama besplatno studiranje na Univerzitetu.


Univerzitet u Kopenhagenu
Univerzitet u Kopenhagenu

Kako piše danski list “Politiken”, rektor Univerziteta u Kopenhagenu Ralf Hemmingsen je kazao kako je neophodno poduzeti određene incijative da bi se izbjeglice koje su stigle u Dansku mogle besplatno školovati, prenosi “Oslobođenje”.

– Izbjeglice koje su dobile privremenu boravišnu dozvolu trebale bi od prvog dana imati pravo na obrazovanje. Mnogi od njih imaju zavidan potencijal, obrazovani su i iskusni. Bilo da ostanu, ili da se vrate odakle su došli, njihov talenat će biti tražen, naveo je Hemmingsen u svom pismu danskom ministru obrazovanja Esbenu Lundeu Larsenu.

Predsjednik Komiteta studenata Danske Yasmin Davali kazao je kako bi učenici koji dolaze iz različitih kultura mogli doprinijeti u nauci i da bi u tome najviše mogli koristiti Danskoj.

PR menadžer Univerziteta u Kopenhagenu Jasper Steen Winkel kazao je kako Sirijci većinom imaju visoko obrazovanje i dodao kako su ovi studenti veoma talentovani.

Winkel je dodao kako ministar Larsen još uvijek nije odgovorio rektoru Hemmingsenu, ali je istakao kako je, ukoliko “dobiju zeleno svjetlo”, neophodno da ovi studenti prvo nauče engleski i danski.

(Oslobođenje)