Unija studenata RS: Studenti ne odustaju od protesta 20. marta

Unija studenata RS ne odustaje od protesta najavljenih za 20. mart u Foči ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi koji se tiču studenskog smještaja.


USRS unija studenata rs

Smjena direktora Studentskog centra Pale jedan je od zahtjeva studenata, jer njega smatraju odgovornim za katastrofalno stanje u studentskim domovima: Koran, Kalovita Brda, Stambulčić i Foča. Sljedeći zahtjev, koji je upućen Resornom ministarstvu je useljenje u nove studentske domove u Palama i Foči.

– Mi smo poslali zahtjeve, a u slučaju da oni ne budu ispunjeni, 20. marta organizovaćemo masovna okupljanja u Foči, kaže Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS.

O smjeni direktora Studentskog centra Pale resorni ministar se nije izjasnio.

– U domu u Foči, koji je samo za djevojke, smješteno je njih 110. One dijele sedam WC šolja, pet tuš kabina i jednu veš mašinu. Dom prokišnjava, ističe Rajko Pavlović, predsjednik Skupštine studenata Medicinskog fakulteta u Foči.

Studenti banjalučkog Univerziteta očekuju da se što prije renoviraju 1. i 2. paviljon Studentskog centra, a obećano im je i da će do ljeta useliti u novoizgrađeni 4. paviljon. Iako imaju nešto povoljnije uslove smještaja podržavaju kolege iz Istočnog Sarajeva.

– Smatramo da imamo bolje uslove, ali podržavamo kolege iz Istočnog Sarajeva, ističe Ljubiša Karlica, predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra `Nikola Tesla` iz Banjaluke.

Da li će Ministarstvo prosvjete ispuniti zahtjeve studenata, znaće se u narednim danima. Ako ne izađu u suret budućim akademskim građanima, studenti najavljuju masovne proteste 20. marta u Foči.

(Nezavisne novine)