Uljepšajte sebi predispitne dane uz sedam jednostavnih savjeta

Umorni ste? Nervozni? Opustite se malo i budite dobri prema sebi. Čak i da se svijet ruši to nije razlog da vam dan bude potpuno pokvaren ili uništen.  Počinju nam ispitu, mnoštvo zadataka, lekcija, knjiga i stranica koje nam donose nervozu i tremu, još ako se prvi put susrećemo s tim? Zvuči užasno zar ne?


Postoji mnogo načina kako da sebi uljepšate dan, a mi ćemo vam danas donijeti neke od njih, tačnije sedam savjeta da sebe učinite sretnijom i raspoloženijom osobom.

Advertisements

Prisjetite se kako se u filmovima u katastrofalnim situacijama, likovima  dešavaju najljepše stvari. Sada se sigurno mnoštvo vas zapitalo i sami ste već dali odgovor: „Da, ali to je samo film…“ Nismo svjesni da smo i mi svaki dan glavni glumci u nekom filmu, svom vlastitiom filmu koji sami kreiramo, a taj film je naš život.

Naspavajte se – Ispiti se bliže, i zasigurno mnogi provode noći budni učeći nad knjigom, ali organizmu je potreban odmor i san. Ako se naspavate, provedete osam sati u svom udobnom krevetu, zasigurno ćete biti odmorniji i mnogo brže ćete pamtiti neke stvari.  Neke obaveze jednostavno odgodite i ostanite duže u krevetu ili jednostavnije ranije otiđite u krevet. Istraživanja su pokazala da nenaspavnost potiče mrzovolju.

Doručkujte – Iako na prvu izgleda kao banalna stvar to je najvažniji dnevni obrok. Naš organizam jednostavno zahtjeva određene vitamine i minerale kako bi obavljao svoju funkciju nesmetano. Doručkovanjem ubrzat ćete metabolizam i dati dovoljno energije za nastavak dana.

Smiješite se – Mnoštvo obaveza je ispred vas, nemate volje, mrzovoljni ste, nemate koncentraciju nad onim što započnete… Ali smijeh je najbolji način da se osjećate dobro i raspoloženo, mislite pozitivno o sebi i periodu koji nadolazi. Odbacite svu negativnost i loše misli, te dan prihvatite otvoreno.

Ugasite TV – uključen TV u pozadini dok vi učite samo vam odvlači pažnju i koncentraciju. Ako učite najbolje je da isključite TV i na taj način koncentrirat ćete se samo na ono što čitate tj. učite. Upaljen TV, ako ga ne gledate samo vam stvara nervozu.

Advertisements

Pišite – tokom učenja pravite bilješke. Izvlačite samo ono najbitnije, kratke teze koje će vas podsjetiti na neku rečenicu ili dio poglavlja. Ako želite da se oslobodite od učenja, a niko od vašeg društva ne može da izađe vani na kafu, da se malo opustite i porazgovarate jer sigurno i oni pripremaju ispite ili imaju neke druge obaveze, onda svoje misli prenesite na papir. Za razliku od tastature po kojoj udarate vrhovima prstiju, olovka će vam odmoriti jagodice i opustiti energetske tačke na njima.

Počastite se nekom poslasticom – kupite sebi neki kolač, čokoladu, ono što volite. Nema ništa bolje od poslastice koju volite, još nakon napornog dana, zar ne?

I na kraju vrijeme je za izlazak s društvom – odlazak negdje u grad ili na planinu s društvom koje vam  prija, mnoštvo pozitivne energije i priča…

Možda je ovo i jedna od najefektivnijih metoda kako da sebi uljepšate jedan dan nakon silnog učenja, jer ćete se u društvu smijati, pričati i naravno pojesti nešto slatko…

Morate naučiti uživati u sitnicama i iskoristiti dan, jer sve što propustite danas, nećete moći vratiti sutra.

(Nidal Čaušević/STUDOMAT.ba)