Učenici iz BiH osvojili zlatnu i dvije bronzane medalje na međunarodnom takmičenju iz fizike

BiH osvojila prvu zlatnu medalju na međunarodnim takmičenjima iz fizike


bpho 1F493DD0E DBF6 EB11 3B34 91DF9D6B5F54

Marko Vučić iz Gimnazije Banja Luka je osvojio zlatnu medalju, Fatih Žgalj iz Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo i Nikola Lakić iz bijeljinske Tehničke škole “Mihajlo Pupin” su osvojili bronzane medalje, dok je Dženan Midžić iz Gimnazije Bihać dobio pohvalu.

Advertisements

Lideri ekipe bile su Majra Šišić, studentica fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, i Jelena Lazić, studentica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Takođe, kako su naveli, velika pomoć prilikom realizacije takmičenja kao i priprema učenika bila je i Nola Šegalo, studentica fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a učenike su pripremali i Muhamed Sokolović, student fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Davor Bokan, studentica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Fahrudin Delić, student fizike na Jacobs Univerzitetu u Bremenu i Selver Pepić, doktorant na Institutu za nauku i tehnologiju u Austriji.

Balkanska Olimpijada iz fizike namijenjena je, kako su istakli, učenicima prvih i drugih razreda srednje škole, a na njoj su učestvovala po četiri učenika iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Turske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Turkmenistana, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Kipra i Grčke, a među ukupno 48 takmičara naši učenici su uspjeli ostvariti zapažen plasman.

Uprkos pandemiji i, kako su naglasili, primoranosti da pripremaju tim online, ovo je još jedan u nizu uspjeha mladih fizičara Bosne i Hercegovine ove godine: prije nekoliko mjeseci postigli su sjajne rezultate na Evropskoj Olimpijadi (dvije bronzane medalje) te na Nordijsko-baltičkoj Olimpijadi (jedna srebrena i dvije bronzane medalje), a uskoro ih očekuje i online Internacionalna Olimpijada iz fizike.

Advertisements

Kako su saopćili, dobra vijest za sve ljubitelje fizike i sve koji žele da učestvuju na internacionalnim takmičenjima u budućnost jeste da Društvo fizičara organizuje od 12. novembra 2020. do 16. januara 2021. godine Online školu fizike za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini.

Kroz njihove kampove i škole fizike do sada je prošlo, kako su naveli, više od 500 učenika od kojih su mnogi postali uspješni takmičari (poput svih bosanskohercegovačkih olimpijaca ove godine) te uspješni studenti u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Svim učesnicima Online škole fizike će predavati bivši takmičari, danas jako uspješni studenti i asistenti sa domaćih i stranih univerziteta, a koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa talentovanim učenicima.

Osim priprema za takmičenja i učenja zabavnog i zanimljivog gradiva, znanje koje pružaju je važno i za uspješan studij fizike, elektrotehnike, mašinstva, građevine i drugih prirodno-tehničkih nauka. Online škola fizike je dostupna svim zainteresovanim učenicima (neovisno od uspjeha na takmičenjima), saopćili su iz Društva fizičara Federacije Bosne i Hercegovine.