U nargili ima 36 puta više katranskih slojeva, arsena, nikla i olova nego u cigaretama!

Konzumiranje nargile traje između 20 i 60 minuta i podrazumijeva oko 200 udisaja dima, dok konzumacija cigareta traje oko pet minuta sa oko 20 udisaja.


Hookah 1574598997

Nedavno je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine registrirana legionarska bolest, a stručnjaci sumnjaju da se opasne bakterije koje je izazivaju šire konzumiranjem nargile.Zbog ove bolesti čak su dvije osobe bile hospitalizirane. Pretpostavlja se da je upravo nargila uzrok legionele zato što ta bakterija može preživjeti u vodi duže od godinu, a nargila funkcionira upravo na bazi vode, piše Dnevni avaz.

Štetne posljedice uzrokuju duhan, ugalj i aroma

No, prema istraživanjima koje je provela prof. dr. Aida Ramić-Čatak, federalna koordinatorica za kontrolu duhana i pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, ispostavilo se da je dim nargile mnogo opasniji od vode.

– Istraživanje je pokazalo da u nargilama imamo veću količinu arsena, nikla i olova nego u cigaretama, 36 puta više katranskih slojeva, što dokazano izaziva rak, te 15 puta veću količinu ugljenmonoksida, veće količine policikličnih aromatiziranih hidrokarbonata (PAH), kazala je prof. dr. Ramić-Čatak. Nargila, dodaje, poznata i pod nazivom vodena lula ili šiša, predstavlja vrstu duhanskog proizvoda koji je posljednjih godina u značajnoj upotrebi u BiH i zemljama u okruženju. Posebno zabrinjava činjenica da su korisnici nargila često mladi ljudi, učenici osnovnih i srednjih škola.

Posljedice štetne za zdravlje, ističe profesorica, uzrokuju duhan, ugalj, ali i sama aroma u nargili. Bez obzira na to koristi li se duhan ili neka druga mješavina, pušenje nargila uključuje princip „dvostrukog sagorijevanja“, tj. prilikom upotrebe nargile osoba udiše dim koji nastaje sagorijevanjem duhana, ali i plinove koji nastaju sagorijevanjem uglja koji se koristi zajedno s duhanom.

hookah 1574599147

– Znači, pored već poznatih sastojaka duhanskog dima, prilikom sagorijevanja uglja otpuštaju se visoke koncentracije ugljenmonoksida, teških metala i kancerogenih materija, za koje se zna da povećavaju rizik za pojavu raka grla, pluća, usta i oboljenja srca i krvnih sudova. Također, treba naglasiti da uvijek postoji mogućnost zloupotrebe nargile u smislu dodavanja različitih psihoaktivnih supstanci, uključujući i ilegalne droge, kao što su preparati kanabisa, psihostimulansi ili neke nove droge, rekla je dr. Ramić-Čatak.

Volumen dima 150 puta veći

Dodala je da istraživanja potvrđuju da konzumiranje nargile traje između 20 i 60 minuta i podrazumijeva oko 200 udisaja dima, dok konzumacija cigareta traje oko pet minuta sa oko 20 udisaja. –

– Volumen dima koji se udahne upotrebom nargile je 150 puta veći od volumena dima koji se udahne pušenjem cigarete. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jednosatno konzumiranje nargile jednako je 100 do 200 ispušenih cigareta, što zavisi od načina pušenja nargile, uvlačenja dima i dužine zadržavanja u prostoriji gdje se nargila konzumira, govori dr. Ramić-Čatak.Štetne posljedice po zdravlje upotrebom nargile su srčane tegobe, povećana srčana frekvencija i krvni pritisak, otežano disanje, smanjenje disajnog kapaciteta pluća, upale pluća, gubljenje svijesti i znaci akutnog trovanja ugljenmonoksidom, alergijske reakcije, hronična opstruktivna bolest pluća, ponavljane upale pluća, oštećenja sluzokože usta, osteoporoze i promjena na glasnim žicama i grlu, veća mogućnost razvoja poremećaja mentalnog zdravlja, povezanost s epilepsijom kod djece i mladih.

Prenošenje bolesti

Korištenje nargile otvara mogućnosti prenošenja različitih zaraznih bolesti.  Problem predstavlja cijevni dio aparata koji u mnogim objektima ne podliježe adekvatnim mjerama čišćenja i dezinfekcije, dakle ne uništavaju se uzročnici koji se putem cijevi kroz koju prolazi dim mogu prenijeti s osobe na osobu.

– Dostupni su brojni nalazi inspekcijskih službi koje često ukazuju na loše higijenske uvjete održavanja aparata nargile, što predstavlja otvoreni put za prenošenje određenih infekcija i zaraznih bolesti. U posljednje vrijeme u zemljama u okruženju sve je više slučajeva koji korištenje nargile povezuju s tuberkulozom, herpesom, hepatitisom i drugim bolestima, istakla je dr. Ramić-Čatak.

Ovisnost

U nargilama s duhanskom smjesom u značajnim je količinama prisutan nikotin, koji izaziva ovisnost, kazala je dr. Ramić-Čatak. Istraživanja ostavljaju argumente da upotreba nargile izaziva ovisnost baš kao i drugi duhanski proizvodi.

(STUDOMAT.ba)