Kako da napravite najbolje fotografije pomoću pametnog telefona

U slučaju da nemate najnoviji mobilni telefon koji uz pomoć vještačke inteligencije i više kamera pravi fotografije ravne onima na profesionalnim aparatima, vjerovatno će vam dobro doći kratki kurs iz fotografisanja smartfonom. Evo nekoliko savjeta kako da napravite najbolje fotografije pomoću pametnog telefona


Okrenite mobilni telefon vodoravno

Advertisements

Iako društvene mreže forsiraju fotografije slikane telefonom u vertikalnom položaju, za stvarno dobru fotografiju potrebno je koristiti landscape, odnosno telefon okrenuti vodoravno. Ovakvom praksom fotografija napravljena mobilnim telefonom će uhvatiti više detalja, biće više prostora na njoj tako da će elementi, a sama fotografija će izgledati sjajno na velikim ekranima, prenosi blog.mtel.ba.

Koristite opcije koje vam pruža aplikacija

Fotografisanje podrazumjevanim podešavanjima kamere mobilnog telefona nije uvijek najbolja opcija, a postoje različiti modove u kojima kamera može raditi. U zavisnosti od toga šta fotografišete telefonom, eksperimentišite i koristite mod koji vam najbolje odgovara.

Svjetlo

Glavno pravilo glasi “što bolje osvjetljenje, to je bolja fotografija”. Zato je idealno fotografisati tokom dana kada je svjetlost najbolja, s tim da sredinom dana jako svjetlo može zapravo štetiti fotografiji zbog sjenki koje pravi.

Slobodno se poigrajte i ekspozicijom. Ako su uslovi previše svijetli, smanjite je, a ako je mračnije, povećajte je. Odmah ćete uvidjeti kako ova mala podešavanja mogu da naprave ogromnu razliku.

HDR

Na većini uređaja pronaći ćete opcija HDR (high dynamic range). Ovo podešavanje pravi istovremeno tri fotografije sa različitim nivoima ekspozicije i kombinuje ih u jednu – savršenu.

Advertisements

Fokus

Čak i kada imte dobro osvjetljenje i kompoziciju, desi se da je slikani objekat na fotografiji mutan. Rješenje je u fokusu, to jest podešavanju fokusa na objekat koji fotografišete. Potrebno je samo da prstom pipnete na ekranu dio koji želite da bude u fokusu, a sve ostalo,telefon će odraditi sam.

Ugao

Kako biste dobili najbolju fotografiju potrebno je pronaći i najbolji ugao. Npr. promjena perspektive često daje sasvim drugačiji ton slici. Takođe, izbjegavajte zumiranje jer na većem ekranu fotografija će pokazati šum.

I za kraj – Pravilo “trećina”

Jedna od uobičajenih grešaka kada slikamo mobilnim telefonom je postavljanje glavnog objekta na sredinu slike. Iako se ovakav potez čini logičnim, zapravo će učiniti da, u većini slučajeva, dobijemo fotografiju koja ne izgleda prirodno.

Rješenje je jednostavno. Prvo uključite grid opciju u kameri (9 pravougaonika na ekranu – 3 po vertikali i 3 po horizontali ekrana, zato se i zove pravilo trećina). Oni služe za namještanje gdje će se centralni objekat koji slikamo naći na slici. Sve što je dalje potrbno jeste da glavnu stvar na fotografiji stavite malo u lijevo ili udesno u odnosu na horizontalne linije na ekranu.

Na ovaj način fotografija slikana mobilnim telefonom izledaće prirodnije, spontanije i ljepše.

(STUDOMAT.ba)