Tri Ted govora o stresu koje jednostavno morate pogledati

Ah taj stres… Svi ga doživljavamo svakodnevno - neko više neko manje, neko svjesno neko nesvjesno - ali ono što je zajedničko za sve pojedince kada su pod stresom je da umanjuje naše kognitivne sposobnosti i sprječava nas da budemo najbolja verzija sebe.


317

Donosimo van tri Ted govora o stresu koja govore o tome kako stres utječe na nas, kao i načine kako da ga smanjimo.

  1. Kako stres utječe na mozak?

Stres nije uvijek loš. Čak nam može koristiti jer naglo podiže energiju i koncentraciju, naprimjer kad se bavimo nekim takmičarskim sportom ili moramo govoriti u javnosti. No ako smo stalno pod stresom, on počinje mijenjati naš mozak. Madhumita Murgia objašnjava kako hronični stres može utjecati na veličinu mozga, njegovu građu i način rada, sve do razine gena.

  1. Čudna veza između stresa i memorije

Provodite sedmice pripremajući se za ispit, ali kada konačno dođe taj dan vi zablokirate i ne možete se sjetiti gotovo ničega što ste čitali i ponavljali tako dugo? Elizabeth Cox u animiranom videu ispod objašnjava zašto vam se to dešava detaljno analizirajući vezu između stresa i vaše mogućnosti pamćenja.

  1. Kako ostati miran kada znaš da ćeš biti pod stresom?

Kada ste pod stresom, niste najbolja verzija sebe. Neurolog Daniel Levitin smatra da postoji način kako da spriječite kritične greške u stresnim situacijama, ukoliko koristite “pre-mortem” tehniku. “Svi ćemo pogriješiti i doživjeti neuspjeh kad-tad” kaže Levitin. “Ideja je da predvidite i doživite neuspjeh prije nego se on desi”.


Kako smanjiti stres?

1. Organizujte svoje vrijeme i obaveze pametno.
2. Vježbajte i hranite se zdravo.
3. Dajte si oduška: pogledajte omiljenu seriju, pročitajte knjigu i imajte hobi.
4. Pozitivno razmišljajte i ne shvatajte sve previše ozbiljno.
5. Okružite se pozitivnim ljudima.
6. Probajte i neke alternativne metode poput joge i meditacije.
7. Ako koristite lijekove za ublažavanje stresa, neka to obavezno budu biljni preparati koji ublažavaju stres efikasno, ali ne izazivaju ovisnost.

Muče te ispitna groznica i stres? Alora vam može pomoći da uklonite napetost, date svoj maksimum i postignete najbolje rezultate na ispitima! Posjeti www.alora.ba.

(STUDOMAT.ba)