“NetWork konferencija omogućava sticanje novih znanja i poznanstava”

Na NetWork 9 konferenciji tradicionalno održanoj u Neumu su se mogle saznati posljednje informacije iz svijeta razvoja vještačke inteligencije i drugih IT tehnologija. Neum je ponovo bio mjesto susreta najuticajnijih bh. i regionalnih IT stručnjaka iz privatnog i javnog sektora. U 80 predavanja raspoređenih tokom tri dana konferencije, učesnici su imali priliku da slušaju o najvećim dostignućima koja pokreću globalne ekonomije i društva. Ženama u IT sektoru je ove godine posvećena posebna pažnja i predstavljene su istaknute i uspješne stručnjakinje koje dolaze iz lokalnih i regionalnih kompanija. U sklopu trećeg dana je prezentiran i projekt IT Girls podržan od strane UNICEF-a, koji se u BiH zalaže za rodnu ravnopravnost žena u IT-u.


viber image 2019 05 24 11 56 39

Učesnice konferencije bile su i dvije studentice, Nadina Omerović i Maida Sarvan. Sa njima smo razgovarali o konferenciji i utiscima sa ovog događaja.

Za početak. možete li reći nešto o sebi i predstaviti se našoj publici?

Nadina: Moje ime je Nadina Omerović. Rođena sam i živim u Sarajevu. Trenutno sam završna godina master studija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a uporedo sam počela raditi u jednoj marketinškoj agenciji u struci. U slobodno vrijeme se bavim sportom, čitam i uživam u dugim šetnjama.

5

Maida: Moje ime je Maida Sarvan. Imam 23 godine. Student sam završne godine master studija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, te trenutno radim na izradi svoje magistarske teze na smjeru Marketing Menadžmenta na engleskom jeziku. Trenutno sam neaktivna na tržištu rada jer se fokusiram na završne procese studija. Aktivno se bavim fitnesom i imam veliki interes za polje nutricionizma, koji planiram i malo bolje upoznati kroz studiranje u okviru master studija u narednom periodu.

2

Utisci sa konferencije?

Nadina: NetWork je konferencija za koju sam prvi put čula prošle godine. Tada su neki moji prijatelji bili učesnici konferencije, kao zaposlenici IT firmi, i prenijeli su mi samo pozitivna iskustva. Ove godine sam prvi put učestvovala, i samo mogu potvrditi prijašnja pozitivna podijeljena iskustva. Oduševljena sam organizacijom, govornicima i odličnim izborom predavanja! Ono što mi se najviše svidjelo jeste raznovrsnost predavanja i što su neka bila dobitni spoj neizostavne digitalizacije i ekonomije koja je moja struka, i koja me prvobitno zanima.

Maida: Ovo je prvi put da prisustvujem jednoj konferenciji ovakvog karaktera, gdje je fokus stavljen pretežno na IT industriju. Ipak, moja očekivanja su čak i prevaziđena posjetom konferenciji, jer sam dobila mnoštvo korisnih informacija o ovom sektoru, te sam uspjela malo bolje upoznati opće procese i okruženja industrije. Iako je fokus ležao na IT polju, uspijevala sam naći poveznice i paralele IT sektora i ekonomije kao nauke, pogotovo marketinga koji je moj uži interes. Mnogo novih zanimljivih informacija, pružilo mi je uvid u mogućnosti koje IT industrija nudi, te veliki potencijal i šanse koje marketing kao sektor može imati u kolaboraciji sa informacionim tehnologijama.

Koja ste predavanja posjetili?

Nadina: Što se prvog dana tiče, stigla sam samo na Keynote, dok sam druga dva dana uživala na raznim predavanjima uključujući predavanje predstavnika kompanije BH Telecom – digitalizacija, Location Analytics for Retail, Addiko Bank Digital Transformation, Kako menadžeri koriste Office 365 za upravljanje projektima i komunikaciju.

Maida: Prisustvovala sam sljedećim predavanjima: Keynote – Omar Krivošija i Enis Šahinović, Microsoft; Location Analytics for Retail – Detect. Connect. Engage. Convert. – Adnan Čeljo, Comtrade Distribution; Addiko Bank Digital Transformation Experience  – Vladimir Ljubibratić, Comtrade; Anđelka Kalfić, Snežana Nikolić, Addiko Bank Kako projekt menadžeri koriste Office 365 za upravljanje projektima i komunikaciju – Aida Hadžiosmanoić, Ping

3

Koja su predavanja / predavači ostavili najbolji utisak na vas?

Nadina: Ubjedljivo najbolji utisak na mene je ostavio gospodin Adnan Čeljo koji je pokazao vrsno znanje, bio zanimljiv govornik koji je kroz predavanje uveo i znatan broj primjera koji su pratili prezentaciju i formalni dio.

Maida: Predavanje koje je na mene definitivno ostavilo najbolji utisak je Location Analytics for Retail – Detect. Connect. Engage. Convert. Predavanje je bilo sažeto, jasno i koncizno i davalo je jake poveznice IT sektora i marketinga, što je naravno najviše budilo moj interes, te informacije koje sam dobila na predavanju mogu u mnogočemu koristiti u mojoj akademskoj i profesionalnoj karijeri.

Da li, i ako je odgovor da, na koji način znanja koja ste stekli na konferenciji mogu pomoći u vašem profesionalnom razvoju? Da li je konferencija ispunila vaša očekivanja?

Nadina: Smatram da je NetWork konferencija korisna ne samo zbog usvojenog znanja, nego zato što je i odlična prilika i za nova poznanstva i buduće poslovne prilike. Iz svih navedenih odgovora, zaključujem da je konferencija u potpunosti ispunila moja očekivanja.

Maida: Obzirom da je fokus na IT sektoru, konferencija je definitivno ispunila moja očekivanja. Već sam spomenula da sam uspjela naći mnoštvo paralela sa poljem kojim se ja bavim, a to su ekonomija i marketing, te definitivno smatram da će znanja koja sam stekla na par predavanja na konferenciji pomoći u mom profesionalnom razvoju.

6

Prema riječima organizatora, na konferenciji je učestvovalo 25% žena. A u mjesecu aprilu nam se bliži i obilježavanje Dana rodne ravnopravnosti. Vaše mišljenje o položaju žena u bh. društvu?

Nadina: Smatram da je 25% žena i dalje nizak procenat, uzimajući u obzir da su 75% učesnika bili muškarci. Međutim, prateći statistiku na godišnjem nivou, mogu zaključiti da BiH ide uzlaznom putanjom i da je iz godine u godinu sve veći broj žena ne samo zaposlen, već i unaprijeđen. Nadam se da ću za dvije, odnosno četiri godine vidjeti veći broj žena i u politici.

Maida: Pozicija žena u našem današnjem društvu može se najlakše opisati kao pozicija koja nosi tradicionalnu ulogu, koja je prilagođena malo modernijim mišljenjima. U politici i poslovnom svijetu, smatram da su žene tu samo simbolično. Mogu primjetiti veliku prisutnost tzv. profesionalne segregacije koja se svodi na podjelu poslova na ”muške” ili ”ženske”. Sve u svemu, smatram da je uloga žene u BiH veoma izazovna i stresna, te osvrt na probleme koji se prožimaju kroz sve društvene sfere nije nimalo ohrabrujući.

Poruka sa konferencije za naše čitateljice i čitatelje i zašto treba da se prijave za narednu konferenciju?

Nadina: Ova konferencija nudi širok spektar predavanja i smatram da svaki učesnik može naći temu prilagođenu struci iz koje dolazi!

Maida: Definitivno bih podstakla sve one koji su u mogućnosti da se prijave za narednu konferenciju to i učine. Benefiti koje nudi su mnogobrojni, počevši od velikog broja informacija i znanja koje mogu steći, te do samog iskustva, druženja, okruženja u kojem se nađu, te stvaranja poznanstava koji mogu koristiti objema stranama u budućnosti.

Ostajete li u BiH i gdje vidite sebe za 10 godina? 😊

Nadina: S obzirom da sam dobila stabilan posao, ostajem u BiH gdje namjeravam graditi karijeru. Naravno, ukoliko bih dobila atraktivnu/e ponudu/e za posao u inostranstvu, svakako bih ih razmotrila.

Maida: Ukoliko mi moja država ne oteža svojim rukovodstvom i politikom, te ponudi uslove koji će značiti kvalitetnu egzistenciju u društvu, definitivno želim ostati u svojoj domovini, te privređivati i doprinositi kao akademski građanin. Za 10 godina vidim se u većoj korporaciji u sektoru digitalnog marketinga, ali možda i u nekim poduzetničkim vodama.

(STUDOMAT.ba)