To se zove odlučnost: Farmer 16 godina studirao pravo, tužio državu i pobijedio

Završio je samo tri godine osnovne škole, no potraga za pravdom dala mu je volju za učenjem


Kineski je farmer posvetio 16 godina svog života izučavanja prava potpuno samouk, a sve kako bi mogao tužiti državnu kompaniju za koju tvrdi kako zagađuje njegovu zemlju.

Advertisements

Wang Elin koji je u životu imao samo tri godine formalnog obrazovanja napravio je nevjerovatnu stvar – dobio prvostepenu presudu u tužbi protiv Qihua grupe u državnom vlasništvu, piše People's Daily Online.

Iako je moćna Quiha grupacija podnijela žalbu na takvu odluku, Kinez je odlučan u potrazi za pravdom, kako za sebe, tako i za svoje komšije – budući da više ne mogu uzgajati zdrave usjeve na zagađenoj zemlji. Wang, koji je u svojim 60-ima, živi u predgrađu mjesta Qiqihar u provinciji Heilongjiang.

On je na sudu rekao kako nikad neće zaboraviti 2001. godinu kad su njegovu zemlju preplavile otpadne hemikalije koje je pustila Qihua Grupa. Uoči Nove godine, Wang i njegove komšije kartali su se i uživali u okruglicama, odjednom shvaćajući kako im je zemlja natopljena, a voda je počela prodirati i u kuće.

Prema državnom izvješću, bila je riječ o nezgodi zbog kojeg se poljoprivredno zemljište više nije moglo koristiti “na duže vrijeme” zbog zagađenja. U razdoblju između 2001. i 2016. Qihua Grupa je nastavljala bacati otpad u selu čiji se stanovnici oslanjaju na poljoprivredu za preživljavanje. Kompanija proizvodi polivinil klorid te pušta između 15 i 20 hiljada tona otpada svake godine.

Wang je nakon prvog incidenta napisao pismo u kojem se žali na otpadne vode, a vlasti su tražile dokaze o zagađenju.

Advertisements

– Znao sam da sam u pravu, no nisam znao koji su zakon prekršili ili na što se pozvati, rekao je.

Farmer koji se ispisao iz škole nakon trećeg razreda osnovne škole tada je odlučio kako će sam izučiti pravo te zakone, preuzimajući sudbinu u svoje ruke.

Kako nije imao novaca da kupi knjige, svakodnevno ih je čitao te učio u lokalnoj prodavnici knjiga, a vlasniku trgovine davao je vreće besplatnog kukuruza kako bi mu to dopustio. Teške i nepoznate pojmove savladavao je uz pomoć rječnika. Svoje je novostečeno znanje dobro iskoristio i slučaj koji je sam posložio (kako svoj, tako i komšija) prezentirao je kompaniji koja im je odlučila pružiti besplatnu pravnu pomoć.

Odluka suda je kako će pogođene oporodice u selu Yushutun primiti finansijsku kompenzaciju u iznosu od 96 hiljada funti.

– Mi ćemo sigurno pobijediti, a ako izgubimo, nastavit ćemo se boriti, rekao je Wang nakon suđenja.