Životne priče studenata kojima je stipendija Bosana fondacije promijenila život

Američka fondacija sa sjedištem u Los Angelesu, koja stipendira mlade u Bosni i Hercegovini ‘Bosana Fondacija’, jednom godišnje objavljuje konkurs za stipendiranje studenata prvog ciklusa studija na državnim fakultetima u BIH, za koje vlada ogromno interesovanje studenata.


bosana cover

Stipendija Bosana fondacije je namijenjena onima koji stvarno žele da uspiju i da promijene svoju sudbinu, kao i sudbinu svojih roditelja, ali im za to treba samo dodatna financijska podrška, bez koje je vrlo upitan dalji korak uspjeha i školovanja.

Stipendija nije samo novčana pomoć, ona podrazumijeva i profesionalnu podršku, preporuke i pomoć pri pronalaženju poslova i volontiranja.

Bosana KONKURS 1

Bosana Fondacija je prvih godina postojanja najviše podržavala mlade koji su odrasli u domu za nezbrinutu djecu, a imali su želju da se školuju, međutim, nakon nekog vremena javila se potreba stipendiranja i mladih koji imaju roditelje, ali nisu imali finansijske mogućnosti za školovanje.

– Bosana je do sada pružila stipendije za 120 studenata/ica širom BIH iz raznih oblasti i fakulteta. Sa stipendistima imamo jako blizak odnos, jer njima je pored novca potrebna podrška i mislim kada bismo imali veliki broj stipendista da bi se to izgubilo. Studenti koji dobijaju stipendiju Bosana Fondacije imaju obavezu i da volontiraju, a Fondacija im pored stipendije pomaže i u drugim sferama, od podrške u vidu tople riječi do pomoći u zapošljavanju, kaže nam direktorica programa Stipendiranja, Ajlana Osmanagić.

ajlana

Lejla Mušanović je rođena u Brezi prije 26 godina. Postala je Bosanina stipendistkinja 2014. godine a diplomirala je na Fakultetu Političkih Nauka, Međunarodne odnose i diplomatiju. Nije ni sanjala da će nakon stipendiranja postati Bosanina uposlenica u kojoj radi od 2019 godine.

Sa Lejlom i još nekoliko Bosaninih bivših stipendista razgovarali smo o pitanjima koja interesuju sve bduće stipendiste koji se planirju prijaviti na Konkurs koji se otvara 1. augusta 2020. godine.

Koliko vremena vam je trebalo da prikupite sve dokumente za konkurs?

Bosana aplikacija za stipendiju je poprilično zahtjevna i preporučujem svima da se pripreme makar jedan mjesec prije otvaranja konkursa i pripreme sve dokumente ukoliko želite da se predstavite kao kvalitetan/na kandidat/tkinja. Meni je lično bilo potrebno oko 15-tak dana da pripremim svu dokumentaciju, jer sam već unaprijed pripremala za ostale konkurse, treninge i edukacije, pa sam imala već skenirane neke certifikate o dodatnom angažmanu i slično. Bitno je da sve dokumente imate skenirane.

lejla

Kako je izgledao proces prijave za Bosana stipendiju i kako izgleda sam intervju?

Vi popunjavate online aplikaciju gdje priložite svoje dokumente i informacije o vama. Nakon toga, dobijete obavještenje na e-mail da li ste prošli u drugi krug. Drugi krug je intervju sa direktoricom organizacije Senitom Slipac, često tu bude i neki student/ica. Intervju je jako opušten, bez pretjeranih formalnosti i bitno je samo da ste iskreni i budite svoji. Osoblje Bosane ima jako puno razumijevanja za studente/ice sa naših prostora, i na kraju i ako ne zadovoljite uslove i ne prođete intervju, imati ćete jedno više iskustvo u životu, te nova poznanstva. Nakon obavljenog intervjua koji traje max 1h, vama se javi na e-mail ponovo da li ste postali stipendista/ica Bosana Fondacije.

Mirzet Omerović je rođen 1992. godine u Srebrenici. Zavrsio je Ekonomski fakultet u Tuzli, te stekao zvanje magistra ekonomije. Trenutno je zaposlen u Raiffeisen banci, ali je zaposlen i kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Tuzli kao vanjski saradnik. Autor je 5 naučno istraživačkih radova objavljenim u svjetski priznatim časopisima.

Kako ste se osjećali i šta ste prvo uradili kada ste saznali da ste postali bosana stipendista?

Stipendista sam Bosana fondacije od septembra 2013. godine. U tom periodu sam bio u izrazito teškoj finansijskoj situaciji, te je moj nastavak školovanja bio pod znakom pitanja. Nakon rezultata dobitnika stipendije bio sam jako razočaran jer nisam prosao na konkursu, te sam pomislio da su mi sve lađe potonule. Postavljen sam na listu čekanja i ostalo mi je samo da se nadam da ću nekako uspjeti nastaviti svoje školovanje. Bio je to 30. septembar 2013. godine kada sam dobio SMS da sam dobitnik stipendije. Kada su mi javili da sam dobitnik stipendije u prvom momentu nisam mogao vjerovati. To je za mene bilo veliko iznenađenje. U tom momentu nije bilo sretnije osobe od mene na čitavom svijetu. To je za mene predstavljalo novi početak mog života i put ka ostvarenju snova.

mirzet 1

Kakvo iskustvo nosite iz vremena volontiranja koje je obavezno ukoliko ste stipendista Bosana fondacije?

Kroz svoje školovanje volontirao sam u Udruženju ‘Zemlja djece’ u BiH. Kao što vam je poznato, dobitnici Bosana stipendije su u obavezi volontirati, te mi je nastavak volonterskog rada kroz udruženje bio samo motiv više. Kroz volontiranje čovjek nauči mnogo toga, stekne nova znanja i vještine, ali se osjećaš i posebno jer svojim radom pomažes drugima. Volontersko iskustvo je nerijetko i prekretnica pri zapošljavanju, jer poslodavcima to igra veliku ulogu, priča nam Mirzet.

Bosana student nije teško postati jer je potrebna samo kvalitetno popunjena online aplikacija na web stranici. Međutim, Bosana student se postaje još dok su đaci osnovih i srednjih škola Bosana traži studente koji se zalažu u svojim zajednicama, pronalaze riješenja za probleme oko sebe i naravno postižu dobre rezultate u obrazovanju.

Amila Bjelopoljak je rodom iz Kaknja, trenutno živi u Sarajevu, gdje je studirala, a sada je u istom gradu pronašla i posao. Dio je Bosane od 2013. godine. Magistar je mašinstva i uposlena je kao mašinski inžinjer u automobilskoj industriji, tačnije u firmi Veritas Automotive.

Pitali smo je šta joj je Bosana kao organizacija donijela novo u životu?

S obzirom da je Bosana poticala profesionalni razvoj svih nas i pored samog studiranja, to je bila i ulaznica za kompaniju u kojoj danas radim. Inače su tražili osobu sa mnogo više iskustva, nego što sam ja imala, ali uvidom u moj CV koji je bio prepun edukacija, seminara i drugih aktivnosti osim fakulteta, primljena sam bez obzira na taj uslov. Također, jedan od bitnih uslova je bio i poznavanje njemačkog jezika, a tokom studiranja, Bosana mi je omogućila da pohađam kurseve njemačkog jezika i tako sebi osiguram bolje mjesto na tržištu rada.

Izdvojila bih mogućnost upoznavanja bitnih i veoma uspješnih ljudi, kako u BiH, tako i van nje, te priliku da se kroz ta poznanstva i sama ostvarim. Naravno, pored ovoga mogu reći da je u svakom segmentu moga života, tokom studiranja, Bosana donijela neku novost, ili barem nadogradila već postojeće stvari.

Mnogo bolji kvalitet života, pogled na svijet kao i enormna želja da opravdam očekivanja ljudi koji su uložili svoje povjerenje u Bosana stipendiste su doprinijele upravo tome da ja budem ono što sam danas i ostvarim sve što jesam i da pri tome uvijek težim ka novom i boljem.

amila

Kakav ste odnos imali sa drugim Bosana stipendistima, da li su prema vama bili prijateljski raspoloženi i da li ste mogli računati na njih?

Kako Bosana Fondacija svake godine organizuje druženja, gdje se sastaju svi studenti Bosane i provedu nekoliko dana skupa, upoznavajući jedni druge, sklapajući nova prijateljstva, tako sam se i ja na jednom druženju dogovorila sa još tri studentice da zajedno iznajmimo stan. Kasnije su se po završetku studija nekih od nas, u taj stan doseljavale nove Bosana studentice, te je taj stan dobio naziv Bosana Rezidencija.

To nije bilo samo dijeljenje prostora za život, te djevojke su dio moje studentske priče, kao neka vrsta druge porodice i podrške kakvu sam samo mogla dobiti od njih. Pored toga to je bio stan u koji su dolazili na druženje i noćenje neki od studenata iz drugih gradova, prilikom posjeta u Sarajevo, tako da sam sa svim studentima imala zaista prijateljski odnos i nikada ni u jednom trenutku nisam doživjela situaciju da na nekoga od njih ne mogu računati. Zasigurno mogu reći da su to 4 godine najljepših uspomena iz studentskih dana, kao i životna prijateljstva, koja još uvijek traju, iako više ne živimo skupa.

Anela Zorlak je Bosanin student od 2013. godine. Trenutno živi i radi u Sarajevu. Zahvaljujući Bosana fondaciji magistrirala je genetiku na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu sa prosjekom ocjena 9,36. Danas radi kao medicinski savjetnik u banci matičnih ćelija Future Health Biobank.

Da li ste uz pomoć Bosana fondacije imali priliku da radite na ličnom usavršavanju kroz određene radionice, seminare, kurseve i slično?

Bosana Fondacija imala je veliki uticaj na tok mog života od momenta aplikacije pa sve do danas, gdje se taj uticaj osjeti i dvije godine nakon mog magisterija. Zahvaljujući Bosana Fondaciji imala sam priliku da pohađam kurs stranog jezika, prisustvujem radionicama koje su nas pripremala za život poslije studija, pronalazak zaposlenja, komunikacija na razgovorima za posao. Međutim, od svih mogućnosti koje sam dobijala od Bosana Fondacije, ipak jedna se posebno izdvaja i ima veliki efekat i na moj današnji život.

Bosana Fondacija mi je omogućila da se prijavim i prisustvujem naučnoj konferenciji organizovanoj od strane BHAAAS (The Bosnian-Herzegovinian American Academy of Arts and Sciences ). U pitanju je jedan veliki naučni skup sa internacionalnim učesnicima, velikim brojem stručnjaka iz različitih oblasti sa svih strana svijeta. Kao najmlađi učesnik pri sesiji onkologija i patologija, izlagala sam svoj rad o oboljenju krvnih stanica – Multiplom mijelomu. Učestvovanje na toj konferenciji otvorilo mi je mnoga vrata i omogućilo pristup svjetskoj naučnoj sceni. Stupila sam u kontakt sa velikim brojem stručnjaka iz Amerike, sa kojima i danas razmjenjujem naučne podatke, radim na medicinskim slučajevima. Danas kada radim na jednom samostalnom projektu, koji je također podržan od strane Bosana Fondacije iako sam Alumni student, prisustvo na ovako jakoj konferenciji mi je omogućilo da dobijem podršku i od mnogo iskusnijih kolega, doktora koji su moju prezentaciju na konferenciji zapazili. Ostvarivanje kontakata sa stručnjacima, profesorima iz Amerike i Europe je nešto za šta sam posebno zahvalna Bosana Fondaciji. Kroz put studiranja Bosana me je podržavala i gurala u svim mojim poduhvatima, na svaku moju ideju pozitivno odgovorila i nikad dozvolila da padnem u teškim momentima. Tokom studiranja, pred Bosanin odbor sam iznijela ideju o organizaciji konferencije za studente prirodnih nauka. Veliki broj sastanaka koje sam morala da obavim u putu ka organiziaciji konferencije, bili su podržani od strane Bosana Fondacije, gdje je i Senita lično učestvovala u organizaciji pojedinih sastanaka, a i prisustvovala sa mnom na istim. Uvijek su bili tu za mene i podržavali me u svim sferama mog ličnog usavršavanja. Bosana Fondacija je velikim dijelom krivac moje personalne stabilnosti, samostalnosti, samouvjerenosti jer oni su ti koji su nas učili da ništa nije nemoguće ako dovoljno jako želimo!

anela

Ko vam je bio mentor tokom studiranja i kakav odnos ste imali, te šta mentor uopšte znači?

Prilikom dodjeljivanja mentora Bosana Fondacija vodi računa da nam dodjeli osobe koje su iste ili slične struke na kojoj se mi školujemo, kako bi nam prenosili svoja iskustva i bili podrška u našem putu ka sticanju zvanja. Većina naših mentora su iz SAD, te je svako posebno određivao način komunikacije sa svojim mentorom. Bosana je imala zaduženje da nas spoji sa osobom koja je iskazala želju za mentorstvom jendog od studenata, a mi smo se posebno dogovarali sa našim mentorima o vidu komunikacije. Mentorstvo unutar Bosana Fondacije, osmišljeno je sa ciljem da u situacijama kada nam Senita i Ajlana nisu dostupne (što je skoro nikad) imamo osobe na koje se možemo osloniti, a da su one istog ili sličnog zanimanja kako bi nam pomogli u profesionalnom razvoju.

Moj mentor je bila Irnela Bajrović. Irnela Bajrović je PhD student Farmacije u Americi. Prilikom rada na svojoj PhD tezi imala je mogućnost da radi praksu u WHO (World Health Organization), između ostalog, što je za mene u tom momentu bilo nešto poput nečeg nedostižnog. Imati mogućnost da tako kvalitetni ljudi komuniciraju sa tobom i dijele svoje znanje i iskustvo je neprocjenjivo.

Zahvaljujući Irneli dobijala sam najnovije informacije iz polja nauke, genetike, farmacije. Svaki put kada bi mi je bila potrebna najnovija informacija iz polja nauke zahvaljujući Irneli dolazila sam do njih. Često smo diskutovala i razmjenjivale podatke, Irnela me je usmjeravala u kom pravcu mogu ići te je moje podatke proslijedila i svojim profesorima kako bih imala mogućnost da dođem u SAD na jedan vid prakse. Sa Irnelom sam izgradila i prjateljski odnos, pa se i danas često čujemo i privatno. Tokom proglašenja pandemije Corona virusa, pojedini mediji su tražili moje stručno mišljenje, zahvaljujući Irneli imala sam podatke o stanju u SAD, o strukturi virusa kada mi u Bosni jos uvijek nismo znali o čemu je riječ. Sve u svemu, program mentorstva je samo još jedna karika u snažnom Bosana lancu, dokaz da Bosana svoje student ni u jednom momentu ne ostavlja same i za njih želi samo najbolje!

Benjamin Avdić je na Tuzlanskom univerzitetu nedavno diplomirao kao prvi i najbolji student generacije i stekao zvanje bachelora specijalne edukacije i rehabilitacije. Dio je Bosana porodice 2016. godine.

Druženje Bosana studenta se organizuje jednom godišnje sa svim pokrivenim troškovima. šta su ova druženja značila za vas?

Većina Bosaninih studenata na Bosanu gleda kao na drugu porodicu, tako da su naša ljetna druženja zapravo i jedna vrsta porodičnog okupljanja. Na druženjima se javlja atmosfera kao da smo svaki dan zajedno, a priča se uvijek nastavlja. Svako druženje je mjesto za upoznavanje nove raje, stvaranje prijateljstava, ali i mogućnosti da se ponovo vide dobro poznata stara lica jer jednom stvoreni kontakti i odnosi koje je Bosana povezala među nama nikad ne iščezavaju. Također, tih nekoliko provedenih dana zajedno izvan fakultetskih obaveza i fokusa na ispite su predah, odmor, nagrada ali i motivacija koju Bosana stvara da njeni studenti budu najbolji u onome što rade.

benjamin 1

Pokrivanje troškova upisa na fakultet, knjiga i pribora je također jedna od mogućnosti Bosana stipendije. da li vam je to bilo korisno?

Naravno da je korisno. Bosana je posebna fondacija po tome što svojim studentima pruža najkompletniju stipendiju i podršku u studiranju. Odlična je stvar kada ne morate brinuti o semestralnim troškovima, udžbenicima i knjigama, jer imate vrata na koja možete zakucati i zatražiti podršku bez straha da budete odbijeni.

Sanela Mešić je rodom iz Maglaja gdje je završila osnovnu i srednju školu, a potom upisala Elektrotehnički fakultet u Sarajevu. Trenutno živi i radi u Sarajevu gdje obavlja pripravnički staž u Elektrodistribuciji Sarajevo. Bosana stipendiju je počela primati na početku studija, odnosno na prvoj godini. Stipendista Bosane je bila punih pet godina, tokom cijelog prvog i drugog ciklusa studija.

Danas, kada pogledate iza sebe, šta vam je Bosana značila u životu?

Danas, kad pogledam iza sebe i prisjetim se svog početka fakulteta i prve godine, moram priznati da bi sve bilo puno, puno teže da Bosana nije bila tu za mene. Bosana je od početka bila moja druga porodica i mnoge stvari bih dosta teže ostvarila sama. Kada znaš da će ti neko pružiti bezuslovnu finansijsku i moralnu podršku, sve ti je lakše jer je tvoj teret tada umnogome manji. Uz pomoć Bosane, dobila sam mnoge prilike da unaprijedim svoje znanje i vještine. Upoznala sam dosta ljudi koji su mi bili inspiracija i motivacija da još više radim i da se trudim. U njima sam vidjela ono što sam ja željela postati „kada porastem“. Koliko cijenim svaki vid materijalne i moralne bezuslovne podrške koju sam dobijala od Bosane, isto tako cijenim svaku radionicu i susret sa ostvarenim pojedincima iz mnogih branši, koji su na nas, Bosana stipendiste, prenijeli svoja iskustva i znanja. Bosana nam je omogućila razvoj, kako razvoj koji obuhvata diplomiranje/magistriranje i dobijanje fakultetske diplome, isto tako i razvoj nas kao ličnosti. Osjećaj pripadnosti je veoma važan za svakog pojedinca, i sada kada više nisam stipendista, ni u jednom trenutku se taj osjećaj prema Bosani nije izgubio niti isčeznuo i mislim da je to ono što najbolje opisuje Bosanu kao jednu veliku i snažnu porodicu.

sanela 1

Da li ste uz pomoć Bosana porodice ostvarili svoj cilj?

Da, uz pomoć Bosane sam zaista ostvarile svoje ciljeve, koje sam sebi zacrtala na početku studija. Bosana mi je dala veliki vjetar u leđa. Zbog nje nikada nisam prestala da vjerujem da se svaki trudi i rad isplati i da vrijedi biti uporan. Tokom studija, cilj mi je uvijek bio da ih ne razočaram te da opravdam njihovo povjerenje i podršku. Poručila bih svim novim budućim studentima i stipendistima da rade, da budu marljivi i uporni i sigurna sam da će im se isplatiti. Bosana je zaista primjer nekoga ko to cijeni i prepoznaje.

Bosana zahtjeva od svojih studenata/ica da budu najbolja verzija sebe a mi im konstantno pružamo prilike za usavršavanje, neformalne edukacije i pokušavamo riješiti zajedno sa njima sve problem sa kojim se susreću, kaže nam diretorica programa Stipendiranja, Ajlana Osmanagić, kojoj vam u nastavku odgovara na pitanja koja ste vi postavili preko društevih mreža Instagram i Facebook.

Da li mogu aplicirati studenti univerziteta u Banjoj Luci?

Primamo studente iz čitave BiH pod uslovom da studiraju na drzavnim fakultetima.

Preporuke koje smo dobili od profesora, da li i njih trebao skenirati ili isprintati?

Dokumentaciju je potrebno skenirati i predati u prijavi. Prijava se predaje elektronski. Nije potrebno printati dokumentaciju.

Što se tiče izjave o primanjima, da li mi pišemo tu izjavu?

Studenti bi trebali predati dokumentaciju koju imaju za primanja – npr. platna lista roditelja, dokumentacija za penziju itd. U slučaju da porodica nema nikakvih primanja onda se predaju potvrde sa biroa za članove porodice koji nemaju primanja. Izjavu može student da napise, ali treba biti popraćena i dokumentacijom.

Da li Bosana stipendira i studente umjetničkih fakulteta?

Bosana prihvata prijave od studenata sa svih fakulteta, nemamo ograničenja po tom pitanju.

Da li dokumente za stipendiju šaljemo elektronskim putem ili poštom?

Prijava se ispunjava elektronski i dokumentacija se predaje skenirana uz prijavu.

Da li mogu aplicirati studenti treće godine fakulteta?

Studenti sa svih godina I ciklusa mogu da se prijave.

Da li se stipendije nude i onima koji nisu ugrožena kategorija ali su aktivisti?

Finansijska situacija u porodici je jedan od bitnih faktora, ali nije jedini koji se boduje. Ja bih savjetovala ovakve studente da se prijave, jer nećemo znati pravu sliku dok se ne pregleda sva dokumentacija.

Da li mogu aplicirati studenti koji su primljeni na privatni fakultetet čije je školovanje zasnovano na ostvarenoj stipendiji koja obuhvata kriterije koji poprilično odgovaraju navedenim na konkursu za stipendiju?

Bosana stipendija je namijenjena za studente koji studiraju na državnim fakultetima u BiH. Mi ne stipendiramo studente koji su na privatnim fakultetima.

Bosana KONKURS LINK IN BIO 2

Na kraju, pitali smo Ajlanu šta bi ste poručili svim budućim Bosana stipendistima ili onima koji možda još nisu odlučili da li će aplicirati na konkurs za Bosana stipendiju?

Preporučila bih svim studentima koji misle da ispunjavaju osnovne uslove da se prijave. Nekada nas studenti pitaju da li mislimo da imaju šanse, da li ima smisla da se prijavljuju i slično. Mi ne možemo obećati studentima da će dobiti stipendiju jer ne znamo koga će komisija izabrati, ali studenti su ti koji trebaju napraviti taj prvi korak i ispuniti prijavu.

Pored pravilno ispunjene prijave, veoma je bitno da se posebna pažnja posveti esejskom pitanju. To je polje u kojem studenti mogu da ispriča svoju priču po kojoj će ih komisija zapamtiti. Na kraju, esej pokaže koliko je student stvarno zainteresiran za stipendiju i koliko je ozbiljno pristupio/la prijavi.

Za sve vas koji ste baš sad odlučili da ćete aplicirati na Konkurs, koji će biti otvoren od 1-16. augusta 2020. godine, savjetujemo da posjetite i zapratite Bosana Fonaciju na Instagramu Facebooku, budući da ćete sve dodatne informacije u vezi sa Konkursom, pronaći upravo tamo.