Svečanom akademijom Univerzitet u Sarajevu obilježio 70. godišnjicu

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, u ponedjeljak 2. decembar 2019. godine Univerzitet u Sarajevu je obilježio 70. godišnjicu.


IMG 33cab01954007189d0e1867038856a1c V 0

Sedamdeseti rođendan svake institucije prilika je da se zastane, pogleda u prošlost i osmisli njena bliža i dalja budućnost. Sedamdesetu godišnjicu Univerziteta u Sarajevu proslavljamo u vremenu značajnih reformi koje trebaju donijeti efikasnije i harmoniziranije funkcioniranje integriranog Univerziteta, piše unsa.ba.

Program svečane akademije započeo je prikazivanjem filma o historiji i razvoju Univerziteta u Sarajevu u okviru kojeg su predstavljene neke od najbitnijih činjenica vezanih za Univerzitet.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj je u toku svog obraćanja istakao da kao moderno ustrojen univerzitet koji je predstavljao i predstavlja glavnu okosnicu naučne spoznaje u našoj zemlji, Univerzitet u Sarajevu u svom višedecenijskom djelovanju pridonosi razvoju i jačanju akademskih kapaciteta na čitavom području Bosne i Hercegovine, Balkana i Evrope.

Ono na šta posebno možemo biti ponosni jeste činjenica da smo na Univerzitetu u Sarajevu sačuvali multietničnost i multikulturalnost koja već stoljećima krasi Bosnu i Hercegovinu, te pokazali da se ovdje samo tako i može živjeti“, poručio je rektor Škrijelj te dodao: „Nastavit ćemo se zalagati za punu autonomiju Univerziteta u Sarajevu i promociju akademskih sloboda, jer Univerzitet kao nosilac progresa može imati svoju povijesnu odgovornost u oblikovanju bolje i ljepše budućnosti svih nas samo ako je autonoman i slobodan od svih vrsta lobija i političkih pritisaka, bez obzira sa koje strane oni dolazili. Samo pod ovim uvjetima se može stvarati zdrava akademska atmosfera koja može polučiti pozitivne rezultate.

Također, istakao je da Univerzitet u Sarajevu i dalje stremi ka dugoročno projiciranim ciljevima izvrsnosti, te da orijentacija Univerziteta jeste i mora biti daljnja integracija u svjetske akademske tokove, jer samo tako možemo ostvariti našu osnovnu misiju – prosperitet i progres društva u cjelini.

U ime Rektorske konferencije/Rektorskog zbora BiH čestitke Univerzitetu u Sarajevu uputio je predsjednik prof. dr. Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu istakavši da nauka i znanje na ovim prostorima odavno ne poznaju granice.

Osvrnuvši se na proces razvoja bosanskohercegovačkog društva i nauke akademik dr. Miloš Trifković, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, naglasio je -Zbog činjenica da je nastao prvi, da je bio najbolje kadrovski osposobljen i da mu je posvećena posebna društvena pažnja, Univerzitet u Sarajevu služio je ne samo kao najvažniji rasadnik znanja i glavni nosilac istraživanja, nego i kao institucija koja je suštinski omogućila postepeno otvaranje drugih visokoškolskih i naučnih ustanova u našoj državi. Zbog toga je Univerzitet u Sarajevu bio i ostao jedan od prepoznatljivih simbola cjelokupnog visokog obrazovanja i nauke naše države.

Važno nam je da, govoreći o Univerzitetu u Sarajevu, govorimo iz najrazličitijih perspektiva, a posebno iz perspektive onih koji su stekli znanje na ovom Univerzitetu i trenutno ga koriste kako bi u oblasti svoga djelovanja donijeli napredak cjelokupnom društvu i koji su najbolji ambasadori našeg Univerziteta. Tim povodom prikazane su video poruke koje su snimili mladi naučnici Admir Greljo i Harun Hindija.

U ime Skupštine Kantona Sarajevo, osnivača Univerziteta u Sarajevu, čestitke Univerzitetu uputio je predsjedavajući Skupštine gospodin Elmedin Konaković te poručio da su čvrsto opredjeljeni za potpunu autonomiju Univerziteta u Sarajevu i za njenu potpunu akademsku neovisnost.

Gradonačelnik Sarajeva gospodin Abdulah Skaka istakao je da je grad Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, kao regionalna metropola i svjetski simbol multietničnosti i zajedničkog života ljudi različitih svjetonazora, vjera, nacija i pogleda na život, neraskidivo vezan za Univerzitet u Sarajevu.

Univerzitet nije značajan samo za grad, već njegov značaj seže i van granica naše države i njegov utjecaj je vidljiv u svakom kutku planete u kojem naši sadašnji i bivši studenti i profesori kroz svoj naučni i stručni rad postižu uspjehe i čine da sutra ipak bude malo bolje nego jučer. Univerzitet u Sarajevu uručuje priznanja onima koji su zaslužni za to da ova institucija i danas predstavlja bastion znanja i napretka, te da svoju viziju kontinuirano ostvaruje i širi.

Medalje Univerziteta u Sarajevu uručene su akademiku prof. dr. Dejanu Miloševiću, Danisu Tanoviću, Amelu Tuki, studentu Šumarskog fakulteta Nirhadu Mešiću, Eldinu Jeleškoviću i studentu Muzičke akademije Edinu Vučelju.

Plakete Univerziteta u Sarajevu uručene su prof. dr. Hasanu Muratoviću, rektoru Univerziteta u Sarajevu u mandatnom periodu od 2005. do 2007. godine, predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo gospodinu Elmedinu Konakoviću, Vladi Kantona Sarajevo, Akademiji nauka i umjetnosti se Bosne i Hercegovine, Europskoj komisiji, Saudijskom fondu za razvoj i Vladi Austrije.

Za izuzetan uspjeh u promociji Univerziteta u Sarajevu na međunarodnom nivou, Ambasadorom Univerziteta u Sarajevu proglašen je Admir Greljo.

Nagrada za mir i progres dodjeljena je Udruženju Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, Međureligijskom vijeću u Bosni i Hercegovini i Ajni Jusić, predsjednici Udruženja “Zaboravljena djeca rata“.

(STUDOMAT.ba)