Elektrotehnički fakultet UNSA pokreće novi studijski program “Data Science and Artificial Intelligence”

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu ponosno objavljuje pokretanje novog studijskog programa na engleskom jeziku pod nazivom "Data Science and Artificial Intelligence", skraćeno DSAI.


Open Days 940226a2a8
Foto: UNSA

DSAI je trogodišnji dodiplomski studijski program koji nudi inovativne kurseve iz oblasti nauke o podacima i umjetne inteligencije. Ovaj program je osmišljen s ciljem da pruži studentima temeljno znanje, praktične vještine i teorijsko razumijevanje ključnih koncepta u oblasti nauke o podacima i umjetne inteligencije, omogućavajući im da postanu stručnjaci u ovim sve važnijim područjima tehnologije.

Uz napredne kurseve iz umjetne inteligencije, mašinskog učenja, analize podataka, dubokog učenja, vjerovatnoće, statistike, primjenjene matematike i drugih relevantnih disciplina, studenti će imati priliku da steknu dublje razumijevanje kompleksnih metoda i algoritama koji se koriste u analizi i interpretaciji podataka, kao i u razvoju inteligentnih softverskih rješenja. DSAI program nudi dinamično i interdisciplinarno okruženje koje potiče kritičko razmišljanje, kreativnost i inovacije, pripremajući studente za uspješnu karijeru u različitim sektorima.

Nekoliko kurseva posebno je osmišljeno da podstakne inovativnost kod studenata i upozna ih sa pravnim, etičkim i društvenim konceptima koji su povezani s AI. Realizacija ovih kurseva planirana je u saradnji s drugim članicama Univerziteta u Sarajevu, odnosno Ekonomskim, Pravnim i Filozofskim fakultetom.

Očekuje se da će sve veći značaj nauke o podacima i umjetne inteligencije u različitim sektorima nastaviti poticati potražnju za stručnjacima s ekspertizom u ovoj oblasti. Prilagodljivost i interdisciplinarnost DSAI programa čine diplomante dobro pozicioniranim za prelazak u nove uloge i industrije. Izgledi za zapošljavanje studenata koji završe DSAI dodiplomski program prilično su obećavajući. Diplomci ovog programa obično posjeduju snažan skup vještina koji je visoko tražen u različitim industrijama. Neke potencijalne poslovne prilike i karijerne putanje za ove diplomante uključuju: data analitičar, ML inženjer, AI inženjer/programer, data scientist, softverski inženjer, i inženjer podataka.

DSAI nudi mogućnost studiranja kroz redovne i vanredne studije, gdje se vanredne studije organiziraju kroz program učenja na daljinu (eng. Distance Learning).

Upis na ovaj studijski program počinje u isto vrijeme kada i s na druge studijske programe na ETF-u i pod istim uslovima. Jedina razlika je što se studenti koji izaberu DSAI studijski program moći polagati prijemni i na engleskom jeziku, dok je prijemni ispit isti za sve studijske programe.

Kurikulum studijskog programa možete pogledati na sljedećem linku.

Više informacija o ovom studiju možete dobiti i na otvorenim danima 15.05. i 17.05. u terminima od 10-12 i 14-16h u kancelariji 3-29. Dodatno, pozivamo sve zainteresovane da posjete stranicu kako bi dobili više informacija, ili upute e-mail na etf@etf.unsa.ba ukoliko imaju pitanja.