Slučajno otkrivena nova najtamnija crna boja na svijetu

Prije nekoliko godina jedna kompanija napravila je crnu boju koju su nazvali najcrnjom crnom bojom ikada.


14559829055d88cd4aaa123650026930 v4 big

Ta boja poznata je kao “Vantablack” i navodno ima sposobnost da absorbuje 99,965 odsto svjetla. Ako ste mislili da je to ludo, izgleda da su naučnici sa MIT sasvim slučajno napravili još tamniju verziju boje od ove, piše b92.net.

Naučnici su eksperimentisali kako bi dobili karbonske nanotube od posebne aluminijumske folije kako bi poboljšali njene elektro i termo sposobnosti. Kako god, izgleda da su u tom procesu završili kreirajući materijal koji je toliko crn da su shvatili da on absorbuje čak 99,995 odsto svjetla, što ju je učinilo crnjom od Vantablack-a.

Kako bi predstavili rezultate uzeli su žuti dijamant od 16,78 karata i prekrili ga ovim materijalom. Trenutno se prikazuje na izložbi koja se zove “The Redemption of Vanity” u Njujorku gde umjesto da predstavlja jedan od najsvjetlijih i najsjajnijih dijamanata na svijetu, on je postavljen da izgleda kao ravan crni kamen.

Naučnici vjeruju da ovaj materijal može da se upotrijebi na više načina, a jedan od načina je kao optički oslepljivač napravljen da smanji neželjene odsjaje i pomogne svemirskim teleskopima u potrazi za novim planetama. S druge strane, “Vantablack” je našla svoju primjenu u industriji automobila gde ju je BMW iskoristio kako bi pokrio svoj novi model ovim materijalom.

(STUDOMAT.ba)