Sud presudio: Svi studenti ovog univerziteta moraju se vakcinisati ili će ih izbaciti

Univerzitet traži od studenata, nastavnog osoblja i svih ostalih zaposlenika da potvrde svoj vakcinisani status.


Foto: Google
Foto: Google

Kod nas je i dalje aktualno pitanje o vakcinaciji ako nas na to prisli poslodavac, a što ako Univerzitet pritisne studente?

Advertisements

I dok je vakcinacija tema diskusija, koliko u javnosti i politici, toliko i među prijateljima, doktorima, univerziteti ‘preko bare’ ovu diskusiju vode na sudu.

Međutim, dok se u Velikoj Britaniji vodi online borba za i protiv prijedloga, “preko bare” stiže vijest kako je američki sud donio presudu u korist Univerziteta Indiana koje od svojih studenata zahtijeva punu vakcinaciju kako bi se mogli vratiti uobičajenoj, kontaktnoj nastavi.

Trenutno, 607 kampusa u Americi čeka na odobrenje ovakvog zakona, dok s druge strane grupe studenata koji su protiv ovakvih pravila masovno protestuju. Također, po pitanju vakcinacije, jedino studenti koji iz medicinskih, religijskih ili etičkih razloga ne mogu primiti vakcinu to ne moraju učiniti, a u skupinu “nevakcinisanih” spadaju i studenti koji mogu slušati predavanja u potpunosti online, ali to se ne odnosi na Univerzitet Indiane.

Advertisements

Teenvogue prenosi kako je prošle sedmice federalni sudac presudio da Univerzitet Indiana ima pravo tražiti od svojih studenata da se vakcina prije povratka na kampus. Kako navode, presuda je išla u korist za politiku vakcinacije unutar državnih institucija jer su stotine takvih obrazovnih institucija već uvele obavezu vakcinacije.

S krajnjim ciljem vraćanja naših kampusa u normalno funkcioniranje, počevši od jeseni 2021. semestra, svi studenti univerziteta Indiana (uključujući IUPUI), nastavnici i osoblje morat će imati vakcinu protiv COVID-19 i biti potpuno vakcinisani prije povratka u kampus, prenosi Teenvogue.

Univerziteti traži od studenata, nastavnog osoblja i svih ostalih zaposlenika da potvrde svoj vakcinisani status, a uključuje i malo „slobodnog prostora i vremena“ za one koji dolaze s međunarodnih lokacija gdje je vakcina možda manje dostupno. Ako ljudi odbiju vakcinu, postoje posljedice.

Za studente će otkazati njihove registracije i upise na kolegije, ukinuti pristup CrimsonCard-u, ukinuti pristup Univerzitetskim sistemima (Canvas, e-pošta itd.) i neće im biti dopušteno učestvovanje u aktivnostima na kampusu. Profesori i osoblje koji odluče ne ispunjavati uvjet vakcinisanja više neće moći biti zaposleni na Univerzitetu Indiana. Rad na daljinu i neispunjavanje zahtjeva za vakcinu COVID-19 nije opcija“, prenosi Teenvogue.