Sjajni studenti sa youtuberom napravili robota koji je oborio Guinnessov rekord

Robot nazvan Dominator postavio je novi Guinnessov svjetski rekord.


Foto: YouTube screenshot
Foto: YouTube screenshot

Dominator je za nešto više od 24 sata koristeći 100.000 domina napravio mural Super Mario Bros.

Advertisements

Robot je napravio youtuber i bivši inžinjer američke svemirske agencija NASA Mark Rober nakon što ga je razvijao pet godina. Roberu su pomagali studenti s Univerziteta Stanford, kao i jedan inžinjer.

Oni su programirali više od 14.000 linija koda te robot opremili s komponentama uključujući točkove, a njegova “specijalnost” je brzo slaganje domina.

Dominator je iskoristio svoje mogućnosti te domine slagao deset puta brže nego čovjek. Istovremeno može spustiti 300 domina, a za dva sata je složio više od 9.000 domina.

Advertisements

Iako je Dominator lice projekta, mnogo njegove efikasnosti ovisi o odvojenom mehanizmu za sortiranje koji se sastoji od robotske ruke Kuka i gotovo pet kilometara Hot Wheels staze.

Niz transportnih traka se koristi za transport domina razvrstanih po bojama, a ruka Kuka ih odlaže na odgovarajuće mjesto. Kada Dominator posjeti stanicu zbog punjenja, donja platforma sklizne i odmah se napuni dominama, piše Klix.

Za kreiranje Super Mario Bros murala bi sedmočlanom ljudskom timu trebalo sedam dana, a robot je to obavio za nešto više od 24 sata.