Studiji u Njemačkoj jeftiniji nego u BiH i Srbiji

Nakon navoda da bi uskoro na Univerzitetu u Sarajevu na pojedinim fakultetima studenti mogli plaćati školarinu i do 7.000 KM, novinari Anadolije su detaljno istražili koliko iznosi visina školarina u drugim zemljama regiona, ali i Evrope.


Foto: DW
Foto: DW

Nakon navoda da bi uskoro na Univerzitetu u Sarajevu na pojedinim fakultetima studenti mogli plaćati školarinu i do 7.000 KM, novinari Anadolije su detaljno istražili koliko iznosi visina školarina u drugim zemljama regiona, ali i Evrope.

Prema podacima do koji su došli novinari Anadolije, školarina na pojedinim fakultetima u Bosni i Hercegovini i Srbiji skoro je ista ako ne i skuplja od školarine na prestižnim univerzitetima u, naprimjer, Njemačkoj, Francuskoj i Austriji, prenosi portal Klix.ba.

Tako je, prema posljednjim podacima, prosječna školarina na univerzitetima u Bosni i Hercegovini do sada iznosila oko 500 eura, a najviša školarina i do 1.500 eura.

Ipak, Senat Univerziteta Sarajevo je 25. juna izglasao i Upravnom odboru na usvajanje poslao prijedlog povećanja školarina i skoro svih ostalih troškova na Univerzitetu Sarajevo, te bi u narednom periodu školarina na ovom univerzitetu mogla iznositi i do 7.000 KM, što je oko dva puta skuplje od studija medicine u Beču gdje bh. državljani plaćaju 720 eura po jednom akademskom semestru.

Slično kao i u BiH, i studenti na većini univerziteta u Srbiji plaćaju školarinu od oko 1.500 eura. Konkretnije, prosječna školarina u Srbiji iznosi oko 1.000 eura, a najviše plaćaju studenti na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, tačnije oko 2.000 eura.

Školarine u BiH i Srbiji kao u bogatim evropskim zemljama

Poređenja radi, studenti koji studiraju na prestižnim njemačkim univerzitetima plaćaju školarinu od 500 eura po semestru, odnosno 1.000 eura godišnje.

Isto tako, studenti na državnim univerzitetima u Francuskoj za prvi ciklus studija plaćaju godišnju školarinu od oko 200 eura, a na tehničkim fakultetima oko 600 eura. Školarina na medicinskom fakultetu u toj zemlji iznosi oko 450 eura godišnje. Zanimljivo je da studenti na doktorskim studijima u Francuskoj godišnje plaćaju samo oko 390 eura.

Od zemalja regiona, na većini fakulteta Univerziteta u Crnoj Gori školarina iznosi oko 500 eura, a najskuplja je arhitektura, gdje godišnja školarina iznosi oko 1.000 eura.

Najskuplji fakulteti u Hrvatskoj su iz oblasti biomedicine i umjetničke akademije gdje školarina iznosi oko 1.200 eura. Zatim slijede biotehnički i tehnički fakulteti sa školarinom od 1.000 eura i društveno-humanističke nauke sa oko 900 eura. Svi studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija ne plaćaju ništa, već ih finansira država.

Studiji u Makedoniji najjeftiniji u regionu

Od zemalja regiona, najjeftinija školarina je u Makedoniji gdje prosječna školarina za jednog studenta iznosi oko 250 eura, a najviša školarina oko 400 eura.

U školarinu u skoro svim zemljama regiona nisu uračunate ni knjige ni pribor, a studentske takse, odnosno uvjerenja i potvrde, također se plaćaju na skoro svim fakultetima, što studentima predstavlja dodatno financijsko opterećenje.

S druge strane, na fakultetima u regionu se pravdaju time da trenutnim školarinama teško uspijevaju da izmire osnovne potrebe i da od državnih vlasti ne dobijaju dovoljnu finansijsku podršku da mogu platiti sve račune.

Inače, prema svim relevantnim pokazateljima, univerziteti iz zemalja regiona su među najslabije rangiranim u Evropi. Prema podacima portala Webometrics, Univerzitet u Zagrebu je najbolje rangiran u regionu i nalazi se na 497. mjestu, slijedi Univerzitet u Beogradu koji je na 509. mjestu, pa onda Univerzitet Čiril i Metodije koji je na 1.256 mjestu. Univerzitet Sarajevo je najbolje rangirani univerzitet iz BiH i nalazi se na 1.928. mjestu ove popularne liste. Od ostalih zemalja regiona, Univerzitet Crne Gore je pozicioniran na 3.858 mjestu liste Webometricsa.

(Anadolija/Klix.ba)