Studije medicine mogu pohađati samo vakcinisani studenti

Za prisustvo na predavanjima, potrebne su tri potvrde – certifikat o vakcinaciji, potvrda o preležanoj COVID-19 infekciji ili negativan test.


Foto: Envato
Foto: Envato

Na Medicinskom univerzitetu u Insbruku brucoši više ne mogu učestvovati na kliničkim predavanjima ako nisu potpuno imunizovani, a slično je i na Medicinskom univerzitetu u Beču, gdje se de fakto primjenjuje isto pravilo.

Od zimskog semestra Medicinski univerzitet u Insbruku primjenjuje pravilo da samo vakcinisani mogu studirati.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Mislimo da je to nešto što se može tražiti od budućih ljekara, kazao je rektor Volfgang Flajšhaker.

Naglasio je da u bolnicama važi pravilo da je bezbijednost pacijenata najvažnija.

Sa univerziteta dodaju da se ovom mjerom žele zaštititi i oni koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da se vakcinišu, prenosi Dunav.at.

 – Aktuelno je oko 80 odsto studenata vakcinisano protiv koronavirusa, a do kraja semestra stopa vakcinisanosti biće iznad 90 odsto, vjeruje Flajšhaker.

I u Beču budući ljekari mogu proći klinički dio obuke samo ako su vakcinisani.

Sa bečkog Univerziteta ističu da je stopa vakcinisanih visoka, i da oni koji nisu vakcinisani dobijaju informacije da rano tokom studija dolaze u kontakt sa pacijentima, pa da moraju biti vakcinisani do tada.

Na fakultetima širom Austrije, za prisustvo na predavanjima, primjenjuje se pravilo tri potvrde – certifikat o vakcinaciji, potvrda o preležanoj COVID-19 infekciji ili negativan test.