Studija pokazala: Ukoliko hejtate nekoga online vjerovatno ste psihopata

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Psychology, korisnici interneta koji objavljuju komentare mržnje o drugim ljudima imaju tendenciju da imaju psihopatske osobine,


white gingerbread men and a sad black gingerbread man in kids racism and racial segregation concept
Ilustracija: Envato

Iznenađujuće, istraživači nisu otkrili nikakvu vezu između internetske mržnje i narcizma ili makijavelizma – dvije druge osobine ličnosti koje zajedno sa psihopatijom čine tzv. Mračnu trijadu.

Advertisements

Da budemo jasni, online mrzitelji su različita vrsta od internetskih trolova, iako obje kategorije kreiraju sličan sadržaj. Autori studije opisuju mrzitelje kao ljude koji objavljuju komentare izražavajući “negativne, uvredljive stavove” u vezi sa uočenim nedostacima drugih, “ali ne uključujući konstruktivnu kritiku”.

U međuvremenu, trolovi su u prethodnim istraživačkim projektima identifikovani kao oni koji se ponašaju “na varljiv, destruktivan ili ometajući način u društvenom okruženju na Internetu bez očigledne instrumentalne svrhe”. Nekoliko je studija već identifikovalo snažnu povezanost između trolanja i sva tri svojstva Mračne trijade, kao i sadizam.

U ovoj posljednjoj studiji, istraživači su pogledali komentare Facebooka koji se odnose na loš učinak poljskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u Pyeongchangu. Korisnici koji su dali mišljenja o ovoj temi pozvani su da ispune niz upitnika koji su osmišljeni da otkriju osobine ličnosti poput psihopatije, narcizma, makijavelizma, zavisti, frustracije i zadovoljstva životom.

Advertisements

Učestvovalo je ukupno 94 korisnika Interneta, od kojih je 46 objavilo komentare koji se smatraju mrskim. Primjeri izjava mržnje uključivali su „Ona je diskreditirala našu zemlju i čini to za novac poreznih obveznika, vrati mi moj novac!“ i „Zabraniti predstavljanje naše zemlje dok je tako ružna“.

Nakon analize odgovora učesnika na upitnike, autori studije napisali su da su „visoki rezultati u podskali psihopatije značajni prediktori objavljivanja komentara mržnje na internetu“, iako se nijedna druga osobina ne može koristiti za pouzdano predviđanje objavljivanja mržnje na internetu.

Učesnici koji nisu pokazivali psihopatske sklonosti bili su skloniji filozofiji i odmjerenosti u svojim komentarima, objavljujući izjave poput “Uredu je, držimo palčeve, sljedeći put će mu biti bolje!”