Studente uvijek zanimaju najbolje taktike za spremanje ispita kako bi iste uspješno položili. Vrijeme ispita može biti jako stresno zbog pritiska kojeg studenti osjećaju da polože, a mi vam donosimo čak 15 savjeta kako da se što bolje pripremite i smanjite stres.

Efikasno korištenje vremena je izuzetno važno. Mit je da bi studenti trebali učiti svaki dan 12 do 14 sati kako bi postigli visoke ocjene jer je važnije fokusirati se na to koliko ste naučili od toga koliko dugo ste učili. Zbog toga vam donosimo neke ispitne savjete za studente koji će vam pomoći da pametnije učite i ostvarite akademski uspjeh

1. Započnite pripremu ranije

Rani početak pripreme za ispit dat će vam dovoljno vremena da pregledate sve što ste već naučili. Zato ne ostavljajte ništa za zadnji trenutak i potrudite se da dobro razumijete vaš predmet. Ovo će znatno olakšati reviziju. Također, možete napraviti i raspored za efikasno upravljanje vremenom. Prvo zabilježite koliko ispita imate i dane kada morate polagati ispite, a onda prema tome napravite raspored učenja. Nekim ćete predmetima možda posvetiti više vremena za pripremu nego drugima, pa pokušajte u skladu s tim planirati raspored.

2. Organizirujte vaš prostor za učenje

Prije nego sjednete spremati ispite, provjerite je li sve oko vas organizovano. Trebali biste imati dovoljno prostora oko sebe za bilješke i udžbenike. Osim toga, prije nego što počnete s pripremom, poredajte sav materijal za učenje. Uredite vše bilješke, provjerite imate li sve brošure, napišite vlastite sažetke za svako poglavlje vašeg udžbenika i pripremite outline predmeta kako biste mogli da ponovite pred ispit.

3. Pregledajte i uvježbajte stare ispitne radove

Pregledavanje i vježbanje starih ispitnih radova jedan je od najefikasnijih načina da naučite kako se pripremiti za ispite. Pomaže vam da se upoznate s formatom i strukturom ispita. Ako je moguće, pokušajte sebi mjeriti vrijeme kada vježbate stari ispitni rad – to će vam pomoći da saznate koliko vremena vam treba za koji dio ispita.

4. Postavite ciljeve učenja

Za svaku sesiju postavite sebi cilj da pratite ono što proučavate ili ponavljate. Svoje ciljeve učenja možete zabilježiti čim počnete učiti ili ih možete postaviti na kraju sesije za narednu. Evo nekoliko primjera ciljeva učenja koje možete postaviti:

  • Preradit ću najmanje pet jednačina.
  • Proći ću kroz poglavlja 5 i 6 i napisati kratak sadržaj za njih
  • Razumjet ću i naučiti ključne koncepte koji su se učili na predavanjima od 2. do 4. sedmice.

5. Iskoristite različite dijagrame

Prilikom preispitivanja ili pripreme za ispit, vizualna pomagala se mogu pokazati zaista korisnima. Zato prvo pokušajte zabilježiti sve što znate o određenoj temi, a zatim kada su ispiti blizu, sažmite te bilješke u dijagram na jednoj stranici. Pisanje vaših misli na ovaj način omogućit će vam da se lako sjetite svega što trebate znati prilikom polaganja ispita.

6. Okupite se sa prijateljima na sesijama za učenje

Organiziranje studijskih sesija sa prijateljima jedan je od najvažnijih savjeta za ispite za studente jer vam pomaže da dobijete odgovore na sva svoja pitanja i obrnuto. Međutim, morate paziti da ne gubite vrijeme i da ostanete fokusirani na učenje i važnosti priprema za ispite.

7. Opišite vaše odgovore drugima

Roditelji i vaša braća i sestre ne moraju uvijek biti iritantni i dosadni, posebno u vrijeme vašeg ispita. Da ih spriječite da vam odvuku pažnju, iskoristite ih u svoju korist i počnite njima opisivati ​​odgovore koje ste spremili. To će vam pomoći da zapamtite gradivo i saznate na kojim dijelovima ste slabiji kako biste im mogli posvetiti više vremena.

8. Učite u stilu koji vam odgovara

Vaš stil učenja pomoći će vam da saznate koji su najbolji načini za pripremu ispita. Na primjer, ako ste auditivni tip, možda će vam biti korisno snimiti svoje bilješke, a zatim ih kasnije slušati, ili čak možete slušati snimke predavanja.

S druge strane, ako ste vizuelni tip, slike i dijagrami mogu vam pomoći u pamćenju. Stoga istražite koji je vaš stil učenja kako biste mogli zapamtiti važne činjenice i razumjeti ključne koncepte.

9. Učite u redovnim intervalima

Iako se može činiti da duže učenje može rezultirati većom produktivnošću, zapravo je suprotno i moglo bi vas potpuno iscrpiti, ostavljajući vas bez energije za učenje i zadržavanje znanja. Stoga je važno praviti redovne pauze za duže zadržavanje informacija i osvježiti svoj um. Uvijek imajte na umu da su svi različiti, pa ono što vama odgovara možda neće uspjeti ni drugima. Ako bolje učite noću, napravite pauzu ranije. A ako ste ujutro produktivniji, počnite prvo učiti prije pauze za vrijeme ručka.

10. Ne pretrpavajte se

Ako ostanete budni cijelu noć i pretrpavate se gradivom, samo ćete biti još zabrinutiji i pod većim stresom. Stoga, umjesto da pokušavate pokriti sve u svom kurikulumu dan prije ispita, bolje je samo pregledati ono što ste već naučili i ranije zaspati. Ovo će vas osvježiti na dan vašeg ispita.

Ključna priprema za ispit koju biste trebali obaviti noć prije ispita uključuje sljedeće:

  • Prikupite sav materijal za učenje
  • Pregledajte svoje beleške
  • Testirajte se na glavnim pojmovima
  • Podesite alarm

11. Zatražite pomoć

U slučaju da imate problema s razumijevanjem određenog koncepta ili teme, ne ustručavajte se zatražiti pomoć. Razgovarajte sa svojim mentorom, profesorom, instruktorom ili prijateljem kako biste bolje razumjeli koncept prije nego što bude prekasno. Umjesto da pokušavate na silu nešto zapamtiti, radije uzmite uputstva od nekoga jer vam može pomoći da koncept zapamtite dugoročno.

12. Planirajte ispitni dan i naspavajte se

Pobrinite se da sve bude spremno prije ispitnog dana i ne ostavljajte ništa za zadnji dan. Odlučite kojim ćete putem krenuti na dan ispita i provjerite koliko će vam vremena trebati da stignete do odredišta. To će vam pomoći da dođete na vrijeme u ispitni centar i izbjegnete kašnjenje.

Upamtite, ispiti su osmišljeni da provjere vaše sposobnosti razmišljanja. Dakle, ako ste neispavani, možda nećete moći završiti ispit na vrijeme ili ispravno opravdati svoje odgovore.

13. Ne gledajte odgovore nakon ispita

Nakon završetka ispita, ako shvatite da ste na jedno od pitanja dali netačan odgovor, to može izazvati anksioznost. Poslije ispita ne možete učiniti ništa da promijenite svoj odgovor ili rezultat. Umjesto toga, ostanite fokusirani na svoje učenje i pripremite se za sljedeći ispit kako biste bili sigurni da više nećete ponoviti istu grešku.

14. Pijte puno vode

Uvijek imajte na umu da će hidratacija pridonijeti ukupnom pozitivnom raspoloženju i natjerati vaš mozak da radi u najboljem redu. Zato svakako pijte puno vode dok se pripremate za ispite, pa čak i za vrijeme ispita.

15. Birajte hranjive namirnice

Ponekad dok učite možete ćete doći u iskušenje da jedete nezdravu hranu, ali to zaista može utjecati na vaš nivo energije. Zato izbjegavajte nezdravu hranu i pobrinite se da jedete hranjive i uravnotežene obroke koji su dobri za pamćenje i koncentraciju, poput sjemenki, oraha, ribe, borovnica i jogurta. Razmislite o tome da prije ispitnog dana pojedete zdrav obrok koji će osigurati sporo oslobađanje energije tokom dana. Imajte na umu da će vam slatkiši srušiti nivo energije sat vremena kasnije.