Studija dokazala: Gledanje horora može pomoći sa gubitkom kilograma

Naučnici sa Univerziteta Westminster otkrili su povezanost između naglih otkucaja srca tokom gledanja horor filma i gubitka kilograma.


Foto: Brightside
Foto: Brightside

Znanstvenici sa Univerziteta Westminster pod vodstvom dr. Richarda MacKenziea proveli su studiju koja je otkrila da 90-minutni horor film može pomoći da sagorite do 113 kalorija, isto koliko biste potrošili u pola sata šetnje ili na trčanju od 15 minuta.

Advertisements

Istraživači su mjerili razinu otkucaja srca, unos kisika i izdah ugljičnog dioksida. Otkrili su da su horor filmovi potaknuli srčani rad i tako potakli i sagorijevanje kalorija.

Foto: Brightside

Kako se puls ubrzava i krv brže protiče po tijelu, tijelo doživljava porast adrenalina, objasnio je MacKenzie, specijalist za metabolizam i fiziologiju.

Advertisements

Ovaj brzi nalet adrenalina koji se ispušta u kratkim trenucima visokog stresa (ili u ovom slučaju straha) smanjuje apetit i povisuje bazalni metabolizam što rezultira većim gubitkom kalorija.

Foto: Brightside

Prosječan gubitak po filmu iznosio je 113 kalorija, ali imajte na umu da postoje filmovi koji pomažu u sagorijevanju još više kalorija. Evo tri najbolja filma za sagorijevanje kalorije (usput su sve klasici):

  1. The Shining – 184 kalorije
  2. Čeljusti – 161 kalorija
  3. Egzorcist – 158 kalorija

Ova tri filma imaju brojne scene zastrašivanja koje povećavaju broj otkucaja srca i daju vam brz adrenalin koji sagorijeva kalorije. No, ako su vam ovi filmovi previše zastrašujući, uvijek se možete odlučiti za lakše opcije poput Paranormalne aktivnosti (111 kcal), Projekt Vještica iz Blaira (105 kcal) i Teksaški masakr motornom pilom (107 kcal).

Foto: Brightside