Prvi rezultati revizije diploma u Sarajevu: Ovo su preduzeća sa najviše krivotvorenih diploma

Šef ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić predstavio je na današnjoj pres konferenciji Vlade KS rezultate dosadašnje revizije diploma zaposlenih u kantonalnim preduzećima.


Graduation
Ilustracija: Envato

Kako je rekao Kafedžić, do sada su obrađene diplome oko 20 posto zaposlenih u kantonalnim preduzećima.

– Prilikom toga utvrđeno je da je 57 krivotvorenih diploma. Od toga ih je najviše u KJKP Rad 19, 10 u GRAS-u, pet u Vodovodu i Kanalizaciji, četiri u Toplanama i tri u Pokopu, kaže Kafedžić.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Dodao je da proces revizije teče malo sporije zbog, kako kaže, velikih pritisaka iz državnog vrha da se ovaj proces u Kantonu Sarajevo obustavi, prenosi Klix.

– Samo da dam jedan primjer. Ujutro kada vozila GRAS-a izlaze na teren, osoba koja potpisuje da su vozila ispravna ima falsifikovanu diplomu. Osim toga, ukupno je do sada osobama zaposlenim u kantonalnim preduzećima s krivotvorenim diplomama isplaćeno više od 12 miliona KM, a općedruštvena šteta je nemjerljiva, dodao je Kafedžić.

Istakao je da je u puno ovih slučajeva već nastupila zastara i da svi ti ljudi i dalje rade na pozicijama za koje nemaju adekvatnu diplomu.

– Neki od njih su tužili firme u kojima rade i dobili na sudu. Ima jedan primjer gdje je jednoj osobi s krivotvorenom diplomom isplaćeno 96.000 KM odštete, zaključuje Kafedžić.