Studentski savjeti: Evo kako možete stvoriti više izvora sreće

Sreća je najveći izazov s kojim se studenti bore, dok njihov fakultet i uspjeh napreduju.


Happy student girl enjoying time in library
Ilustracija: Envato

Studenti se često oslanjaju na jedan izvor sreće. To stvara zavisnu vezu i vremenom može postati problematično, posebno u slučaju pandemije kao sada, ako taj izvor postane nedostupan. Baš kao što će ti reći bilo koji finansijski stručnjak, sličan mentalitet neće biti sjajan ni za finansijski uspjeh, prenosi ultra.ba.

Način da se to riješi je stvaranje višestrukih tokova sreće. Ovo su tri ključna toka sreće, koji će unaprijediti tvoje studije, blagostanje i ispunjenjenost.

Ljudi

Ukoliko ne provodiš mnogo vremena sa ljudima generalno, već samo sa malom grupom njih, koji te čine sretnijom osobom, to će ozbiljno uticati na tvoj posao, karijeru i zdravlje. Usamljenost se pokazala stvarnim ubicom i to je poznato svima, koji su se sami isprobali u preduzetničkim vodama. U svijetu vrlo je aktuelna priča o depresiji, povećanoj anksioznosti i slabijoj motivaciji.

Da bismo se borili protiv toga, od vitalnog je značaja usaditi socijalnu vezu, kao svakodnevnu praksu. Pokazalo se da bliska povezanost smanjuje podložnost preuranjenoj smrti, povećava sposobnost preživljavanja smrtne bolesti, a kroz svakodnevnu primjenu, poboljšaj svoju sposobnost da se nosiš sa stresnim događajima.

Stvaranje više društvenog angažmana, posebno tokom ove pandemije, kada nismo u mogućnosti biti fizički bliski, postalo je važnije nego ikad. Te veze će ti pružiti sreću i radost. Studije su pokazale, da te čak i razgovor sa strancima može učiniti sretnijim. Ovo je potpuna suprotnost onome, čemu su te učili odrastajući. Ipak, tvoje poslovanje i budućnost zavise o povezivanju sa strancima.

Mjesta

Srećom, imamo mogućnost kreirati ili otići na mjesta, koja u nama bude radost. Ipak, tokom trajanja pandemije, pristup tim mjestima može biti ograničen. Postoje tri ključna mjesta, koja u nama bude pozitivne osjećaje.

Na prvom mjestu je tvoj dom. Kako trenutno milioni ljudi rade od kuće, još je bitnije imati mjesto unutar kuće, koje nije povezano sa poslom i koje te neće podsjećati na poslovne obaveze. Zato je najbolje napraviti kućnu kancelariju, odnosno kutak u koji ćeš odlaziti da radiš, baš kao kad ideš na posao u kancelariju. U njemu ćeš provoditi radno vrijeme, a ostatak dana u drugim dijelovima kuće, koji su povezani sa odmorom i uživanjem.

Drugo mjesto su javni i dostupni prostori na otvorenom – poput parkova, plaža, izletišta. Izloženost tim mjestima (i vitaminu D), će te prizemljiti i prirodno povećati tvoje samopoštovanje i sreću.

Treća su virtuelna mjesta. Za društveno angažovanje, možeš koristiti alate za video konferencije i druge tehnološke platforme, poput društvenih medija i sastanaka. Iako su društveni mreže platforme za uspostavljanje veze s drugima, neopodno je koristiti ih s oprezom, jer prekomjerna upotreba istih, donosi smanjenje sreće.

Bilo da pohađaš virtualni koncert, čas joge ili meditacije, pronalaženje i saznanje da uvijek možeš pristupiti tim mjestima,virtualno će ti garantovatii trenutke radosti.

Stvari i iskustva

Šta radiš da se zabaviš?

Iako je lijepo imati ljude oko sebe i mjesta za zabavu, od vitalnog je značaja ono što radiš da se zabaviš. Što više vremena doživljavaš trenutne radosti, manje se brineš oko stresova, koje preduzetnički posao podrazumijeva.

Kombinovanjem ove tri struje, stvaraš maksimalan uticaj na sreću, i njihovo korištenje kao odvojenih cjelina, učiniće život sretnijim, radosnijim i dugoročno stvoriti više uspjeha za tebe, kao uravnoteženog preduzetnika.

Bilo da se radi o društvenom angažmanu, okruženju ili iskustvima, raznovrsnost u stvaranju radosti stvoriće održivu, dugoročnu sreću, čak i u najstresnijim vremenima. Ako ti nešto postane nedostupno ili je privremeno dosadno, što će se dogoditi, možeš odabrati drugi izvor i stvoriti raznolikost.