Studentski savjeti: Tri dobra razloga da za ispitne rokove učite sa svojim kućnim ljubimcem

Ljubimci su odlično su društvo jer ne ometaju.


reading the book woman in casual clothes is with pit bull outdoors
Foto: Envato

Kućni ljubimci, kako mnogi tvrde, postanu punopravnim članovima porodice, a vjerno nas prate u dobru i u zlu.

Zbog toga su oni studenti koji odlaze u drugi grad na studij, a uz to ne mogu povesti ljubimce sa sobom tužni, dok su oni koji ostaju kod kuće ili pak u unajmljenom stanu mogu imati ljubimca sretni i zadovoljni, čak i tokom rokova, jer im njihovi četveronožni prijatelji pomažu u učenju.

Kako su to s ponosom dokazali studenti kada su bili upitani uče li sa svojim ljubimcima, mnogi od njih od svojih se četveronožaca ne odvajaju ni tokom učenja jer zvuk predenja mačke ili pak veselo mahanje repom svakoga opuste i nasmiju.

– Cicana se uvijek zalijepi za mene dok učim pa joj skripte i papiri s formulama postanu novi krevet. Meni to naravno ne smeta nego uživam. Nadam se da je nešto od formula i zapamtila, kazala je za Moj Faks studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Osijeku, čija mačka Cicana ne propušta priliku biti u centru pažnje – na skriptama – kad god njena vlasnica uči.

Međutim, ima i nekoliko dobro argumentiranih razloga zašto su baš kućni ljubimci super društvo za učenje: s njima niste sami, odlično su društvo jer ne ometaju, a također vas i potiču na pauze od učenja koje su nam svima prijeko potrebne.

– Ako već nisam bila u grupi za učenje s kolegama, onda su kućni ljubimci super slušači. U osnovnoj sam školi imala kornjaču, s njom i nisam bila nešto uspješna jer je ona samo odmarala pokraj mene pa sam imala osjećaj da me ne doživljava, ali sam u višim razredima dobila papigu. Zvao se Ćiro i bio je super prijatelj za učenje. Kada bih pokušavala naučiti nešto, njemu bih pojašnjavala temu koju učim, a on bi me gledao, pa sam imala dojam da me sluša. Na fakultetu sam imala psa, on je najbolji prijatelj za učenje. Čak je bilo i nekoliko predmeta koji ga uopće nisu zanimali, pa bi se samo okrenuo i zaspao, a ja bih učila dugo u noć i češkala ga. S druge strane, neke stvari su mu bile interesantne, iako znam da je to bilo zapravo do mojeg tona glasa kada bih mu objašnjavala osnovne programske jezike ili filozofiju. Super je imati nekoga ko se trudi slušati, pa makar i ne razumije. A uz to, još je ljepše imati nekoga pokraj sebe jer njihova prisutnost zbilja umiruje i najstresnije noći, govori studentica novinarstva.

Pomažu nam “isprazniti” glavu

Ima li boljeg društva za opuštanje nakon napornog dana ili prilike da se riješite nepotrebnih misli, ispraznite glavu i jednostavno uživate u onome što je pred vama: slatki čupavi prijatelj koji upravo sada zahtijeva vašu pažnju ili vas zove na igru? Također nas podsjećaju da je život jednostavan i lijep – samo treba znati uživati u malim stvarima!

Najbolji su study-buddyji

Ljubimci su odlično društvo za učenje jer vas neće “zapričavati”, tračati kolege i profesore, niti vas mamiti da pogledate novu epizodu omiljene serije. Sjedit će vjerno kraj vas i tiho vas podržavati dok učite.

Zvukovi koje kolege, poznanici ili pak uređaji ispuštaju prilikom učenja mogu vas dekoncentrirati stoga se neki studenti odluče na potpunu izolaciju kad zbilja “zagusti” i kad im je potrebna potpuna koncentracija. Ovo pak može rezultirati osjećajem izoliranosti i usamljenosti, a uprkos najboljem radnom okolišu, usamljenost može negativno uticati na vašu uspješnost u učenju.

Ali, nema usamljenosti ako je i vaš ljubimac s vama! Ne samo da će vas bespogovorno saslušati, također se neće smijati vašim idejama niti nametati svoje. Osim možda ideje da je vrijeme za igru ili šetnju – od čega i vi možete imati koristi. Stoga – mirno, koncentrisano i samo učite sa svojim ljubimcem.

Vrijeme je za aktivnost!

Previše učenja bez pauza također nije produktivan način usvajanja informacija i vodi ka brzome zasićenju, ali i bolnim leđima, suhim očima, glavobolji i sličnim poteškoćama. Neka te tvoj ljubimac izvede u šetnju, ukoliko se radi o psu, ili na sesiju igre vani ili u drugoj prostoriji.

Činjenica je da ljubimac zahtijeva kretanje i brigu: bila to šetnja kako bi “obavili svoje” ili pak odlazak u trgovinu po omiljenu vrećicu ili konzervu hrane. Ovo je odlično tokom učenja jer ćete se nakon šetnje osjećati odmoreno, budnije i spremnije za novu rundu učenja.

– Nikad mi nisu smetali, dapače! Učila sam u društvu mačaka i pasa. Mačke bi naravno uvijek pokušavale biti u središtu pažnje,  naročito ako bih duže vremena proučavala knjige i skripte. A psi su odlični suputnici u ‘studentskoj muci’ učenja: sjedit će kraj vas koliko god je potrebno, vjerno vam spustiti glavu u krilo kad ste na rubu plača i podsjetiti vas da je život puno više od učenja za ispite i izvući u šetnju, kad vam je svega dosta, tvrdi studentica Dijana sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

U svakom slučaju, vaš vam kućni ljubimac može pomoći pri učenju pa mu svakako to i dozvolite. Čak i ako vam se čini da vas u tom trenu baš ometa.