Studentski savjeti: Kako napisati dobar CV koji će biti primijećen

Treba ti dobar CV, ali ne znaš kako ga napisati? Pročitaj savjete koji ti mogu pomoći u tome.


Medical students with pad and laptops in auditorium
Ilustracija: Envato

Iako je prvi posao jedno od najzanimljivijih iskustava u životu mlade osobe i samo čitanje oglasa koji nam se sviđa već donosi neku prijatnu uzbuđenost, većina ima noćne more od same pomisli na sastavljanje biografije.

Advertisements

Šta svaki CV treba da sadrži?

CV najlakše možete napraviti u nekom online alatu, npr. Canva (ako vam korištenje ove platforme nije blisko, bacite pogled na neki od mnogobrojnih tutorijala na internetu). Elementi koje vaš CV treba da ima su:

  • Slika – nije obavezno ali je jako poželjno “dati lice” osobi o kojoj pišete i čije iskustvo i osobine navodite
  • Ime, prezime, kontakt podaci (mejl, skajp, linkedin, eventualno telefon, nikako adresa)
  • Radno iskustvo – svako vaše angažovanje u oblastima koje mogu da budu relevantne za poziciju na koju se prijavljujete možete da ubacite u ovu sekciju. I obrnuto hronološki, na prvo mjesto postavite posljednje radno iskustvo, a na posljednje mjesto stavite prvo radno iskustvo.
  • Obrazovanje – navedite samo fakultet, godinu početka i (očekivanu) godinu završetka, kao i smjer. Srednja škola je potpuno nebitna da se navede ako imate fakultet i izbjegavajte je ako nije bila stručnog usmjerenja (npr. medicinska škola, i vi se prijavljujete na poziciju iz oblasti medicine)
  • Obuke i certifikati – navedite sve kurseve i obuke koje ste posjećivali i koji mogu biti bitni. Kako vaš CV bude rastao i budete imali sve više iskustva, slobodno smanjujte prostor koji zauzima ova sekcija.
  • Strani jezici – navedite jezike koje znate i na kom nivou (A1, A2, B1, B2, C1, C2)
  • Profesionalne vještine – ako se vaša znanja na neki način mogu segmentirati, ubacite u najkraćim crtama i u CV (npr. IT-jevci mogu izdvojiti par softvera u kojima znaju da rade)
  • Lične osobine – navedite sve što je bitno ali izbjegavajte već klišeirane izraze poput: vrijedan, odgovoran, profesionalan, timski igrač…

Šta je bitno imati u vidu kada sastavljamo CV?

1. CV se prilagođava svakom pojedinačnom oglasu.

Greška koju mladi često prave jeste kreiranje jednog “univerzalnog” CV-ja koji se šalje na svaki oglas. Jako je bitno prilagoditi biografiju kompaniji i samoj poziciji. Ako izaberete par vrsta radnih mjesta za koje ćete se prijavljivati, potrudite se za svaku vrstu pripremite drugačiji CV, pri čemu će svaka verzija naglašavati aktivnosti i atribute iz samog opisa posla koje je kompanija istakla kao bitne, piše najstudent.com.

Advertisements

2. Bitno je znati šta se ističe.

Jedan od razloga zašto treba svaki put prilagođavati CV kada se isti šalje na konkurs jeste činjenica da različite kompanije postavljaju drugačije opise pozicija i da nije svakoj bitno znanje iz iste oblasti. Zbog toga, treba pažljivo čitati svaki oglas, izvući iz njega najbitnije crte i preoblikovati biografiju na način na koji će regruter, kada pročita vaš CV, shvatiti da ispunjavate postavljene uslove i da ste dobar potencijalni kandidat. Ako vidite da neka kompanija traži ljude sa iskustvom, postavite sekciju “Radno iskustvo” na vrh biografije i tu navedite sve relevatno. Ako se navodi da se od kandidata očekuje da ispunjava određeni profil ličnosti, navedite svoje lične i profesionalne osobine na uočljivom mjestu.

3. Za ljude na početku karijere, navode se sve prethodne aktivnosti koje na bilo koji način mogu da budu relevantne za iskustvo.

Malo je ljudi koji do završetka fakulteta i prve prijave za posao baš ništa nisu radili. Možda nemate iskustvo u nekoj firmi, ali vjerovatno ste bili član studentske organizacije, volontirali ili organizovali neki događaj – zašto da to ne navedete ako može da presudi u vašu korist? Ako se prijavljujete za poziciju na kojoj se na primjer traže dobre komunikacijske vještine, navedite ako ste držali časove engleskog ili konobarisali – iako to nisu iskustva bitna u smislu stručnosti i znanja za datu poziciju, pokazuju da posjedujete vještine koje su vam potrebne da obavljate posao za koji se prijavljujete.