Studentski recepti: Punjeno pecivo sa piletinom i povrćem

 Studentski recepti: Punjeno pecivo sa piletinom i povrćem

Foto: Harry Cooper

Punjeno pecivo je odlična ideja za pomalo neobičan ručak. Recept je vrlo lagano prilagoditi i možete puniti pecivo s onim što trenutno imate kući.

Recept pripremio: Harry Cooper

Ja sam ih punio s pilećim satarašom u suštini, samo sam jos na vrhu dodao sira. Tokom pečenja se sir istopio i sjedinio sve u odličan ručak!

Sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 40 ml ulja
  • 10 g kvasca jedno pakovanje
  • 2 male kašike šećera
  • 1 mala kašika soli

View this post on Instagram

Punjeno pecivo s piletinom i povrcem. ⠀ ⠀ Pripremu mozete pogledati kroz story objave na profilu. Recept cu napisati samo za tijesto, jer je punjenje u sustini individualno. Mozete iskoristiti piletinu ili teletinu, povrce koje vec imate kuci. ⠀ ⠀ ⠀ Recept je za 8 porcija. ⠀ ⠀ Tijesto: ⠀ 500g brasna ⠀ 250ml mlijeka ⠀ 40ml ulja⠀ 1 pakovanje germe/kvasca (9g)⠀ 2 male kasike secera⠀ 1 mala kasika soli ⠀ ⠀ ⠀ Priprema: ⠀ U mlijeko dodati secer i kvasac/germu. Promjesati i ostaviti 5 min da se germa aktivira. ⠀ Nakon toga dodati mlijeko u brasno i zajedno s uljem i soli umijesiti u glatko tijesto. ⠀ Ostaviti na minimalno 1h na toplom. ⠀ ⠀ Nakon mirovanja tijesto podijeliti na 8 jednakih dijelova. Svaki dio izvaljati u krug s otprilike 15cm promjera. U sredinu tijesta staviti 2-3 kasike punjenja po izboru i dodati sir. ⠀ Sad prelazite na spajanje krajeva ( pogledati storyje da bude jasnije), uzeti kraj podignuti iznad punjenja i svaki 2-3cm sljedeci kraj tijesta i cuvati drugom rukom ispod rubova tijesta. Tako da kada sve krajeve spojite imate dio tijesta koji pada. Okrenuti lopticu tijesta i vrhove oboriti preko. ⠀ Prebaciti na pleh s papirom i premazati umucenim jajetom i dodati preko susam. ⠀ ⠀ Peci na 180C 30 min ili dok tijesto ne dobije zlatno zutu boju. ⠀ ⠀ Pisite ako nesto nisam dovoljno dobro napisao ili pojasnio! 😊⠀ ⠀ #harrycoopersfood #jamiecooksitaly #thefeedfeed #thebakefeed #thefeedfeedbaking #bakingfromscratch #bakingvideo #rucak #easylunch #lunchidea #thebakery #bakingclass #onmytabletoday

A post shared by Hajrudin Šišić – Foodie🍰 (@harrycoop.er) on

Priprema:

  • U mlako mlijeko dodati šećer i kvasac.
  • Promiješati i ostaviti da se kvasac aktivira 5-10 minuta
  • Zajedno s brašnom, u koje ste dodali sol i ulje, umijesiti glatko tijesto
  • Ostaviti da miruje do 1h
  • Podijeliti tijesto na 8 jednakih dijelova
  • Svaki dio izvaljati u krug prečnika 15 cm
  • U sredinu staviti otprilike 2-3 kašike punjenja koje ste pripremili i sir
  • Podignuti jedan kraj tijesta iznad punjenja i spajati s drugim susjednim krajevima tijesta
  • Tako da dobijete lopticu u kojoj je punjenje
  • Vrh krajeva jednom uvrnuti tako da vam tokom pečenja punjenje ne iscuri
  • Poredati na pleh za pečenje i premazati jajetom i posuti susamom
  • Peći na 180 stepeni C, 30 minuta

Još više recepata Harry Coopera možete pronaći na www.harrycooper.ba i ne zaboravite ga pratiti na Instagramu i Facebooku. 🙂

Harry Cooper

Harry Cooper

Ja sam Hajrudin Šišić, na društvenim mrežama poznatiji kao Harry Cooper. Strast prema kuhanju i fotografiji sam pretvorio u blog. Preko četiri godine izučavam fotografiju hrane, pisanje recepata, tehnike pripreme i stajling hrane. Naravno, sve s ciljem da što ljepše prezentujem svoje recepte i fotografije na društvenim mrežama.

Možda te i ovo zanima?