fbpx

Studentski recepti: Napravite Philly Cheesesteak sendvič

Vrlo ukusan sendvič koji će vam dati dovoljno energije za učenje i pripremanje ispita.


Philly Cheesesteak sendvič
Philly Cheesesteak sendvič

Philly Cheesesteak je sendvič koji se sastoji od tanko narezanog, pečenog, junećeg mesa, pirjanog luka i otopljenog sira.

U ovaj recept dodali smo još i zelenu papriku, gljive te mladi luk.

Sastojci

  • 1 kg junećeg ramsteka, narezanog
  • 2 zelene paprike
  • 1 veći luk
  • 500 g šampinjona
  • 12 kriški Provolone sira
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol po ukusu
  • Biber po ukusu
  • 6 hot dog peciva
  • 2 kašike maslaca, omekšalog
  • 1 češanj češnjaka, protisnutog
  • 4 kašike majoneze
  • Mladi luk, za dekoraciju

Napomena: Ovo su sastojci za šest sendviča.

Priprema

 1. Očistite i narežite povrće

Papriku operite, očistite i narežite na trakice, luk nasjeckajte na tanke ploške kao i gljive, a mladi luk na kolutove.

2. Prepecite peciva

Omekšali maslac pomiješajte s protisnutim češnjakom, a peciva razrežite po dužini, ali ne do kraja. Smjesu s maslacem premažite po pecivu, pa ih prepecite, na laganoj vatri dok ne dobiju boju sa svake strane, piše portal Recepti.hr.

3. Pržite povrće

Na jakoj vatri zagrijte jednu kašiku maslinovog ulja i na njemu prepržite luk, papriku i gljive. Začinite sa soli i biberom po ukusu te pržite otprilike 5 do 10 minuta dok povrće ne dobije boju, a zatim ga prebacite na tanjir i ostavite sa strane.

Philly Cheesesteak sendvič
Philly Cheesesteak sendvič

4. Ispecite meso

U istu tavu, na srednje jaku vatru, stavite još jednu kašiku maslinovog ulja pa dodajte tanko narezani ramstek, začinite sa soli i biberom po ukusu i pecite samo nekoliko minuta, najviše do medium rare. Ubacite povrće i promiješajte da se sve sjedini.

5. Dodajte sir

U tavi odvojite meso i povrće na 6 jednakih dijelova i na svaki stavite po dvije kriške sira, ugasite vatru kako se meso i povrće ne bi prekuhalo, poklopite i pričekajte da se sir rastopi.

6. Složite sendviče

Svako pecivo premažite tankim slojem majoneze, pa napunite s porcijom mesa, povrća i topljenog sira. Pomognite si špatulom ili lopaticom kako bi prenijeli smjesu iz tave u pecivo.

7. Poslužite

Pospite s malo mladog luka i poslužite toplo.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!