Studentski recepti: Napravite najkremastiji domaći sladoled

Uživajte u fantastičnom sladoledu koji će tokom toplih dana biti odlično osvježenje.


cherry ice cream with mint
Foto: Envato

Tokom toplih, sparnih dana ništa bolje ne osvježava kao sladoled. Još ako je pripremljen od omiljenih namirnica, poput čokolade ili nekog voća, onda će to biti pun pogodak za sve ukućane.

Kako je sezona trešanja, nemojte propustiti da od ovih slasnih plodova pripremite ledenu poslasticu. Evo recepta koji će vas natjerati da ga ponovo pripremite:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Potrebni sastojci:

  • 250 ml vrhnja za šlag,
  • 100 g šećera, prstohvat soli,
  • 5 velikih žumanjaka,
  • 80 g meda,
  • 500 g sira ricotte,
  • iscijeđeni sok limuna,
  • 40 g pistacija (sitno narezanih),
  • 100 g trešanja,
  • 1 vanilin šećer.

Postupak pripreme:

Na laganoj vatri zagrijte vrhnje za šlag, šećer i prstohvat soli. U međuvremenu izmiksajte žumanjke dok ne postanu bljeđi i kremastiji, dobro pazeći kako vrhnje ne bi prokuhalo. Sklonite posudu s ringle i sačekajte da se temperatura malo snizi konstantno miješajući, pa umiješajte žumanjke. Pazite da vrhnje ne bude prevruće jer će vam se inače jaja stisnuti.

Konstantnim miješanjem morate postići glatku kremu (ako vam je vrlo rijetka, dodajte jednu kašičicu gustina), stavite ponovo na ringlu, a zatim pustite da odstoji pola sata.

Kad se krema zgusne i ohladi, stavite je u blender zajedno s medom, ricottom i limunovim sokom, a nakon što dobijete jednoličnu smjesu, umiješajte pistacije i komadiće trešanja.

Izlijte u plastične posude, prekrijte folijom, a svaka četiri sata možete malo promiješati smjesu kako biste razbili ledena stakalca.

Ostavite u zamrzivaču najmanje 12 sati, a potom uživajte u neodoljivom okusu, piše Hayat.ba.