Vrijeme pripreme: 5 minuta

Vrijeme kuhanja: 25 minuta

Za 2 osobe

Sastojci:

  1. 1 šolja riže
  2. 1 kocka za juhu
  3. 2 šolje zaleđene meksičke mješavine
  4. 2 veća fileta piletine
  5. 1 Dukatos
  6. 2 male kašike soli
  7. 1 mala kašike bibera
  8. 1 mala kašike Mediteranske mješavine začina
  9. 1 mala kašika senfa (po želji u marinadi za piletinu)
  10. 1 mala kašika Vegete
  11. 1 mala kašika začina za piletinu
  12. 1 kocka Dukat maslaca
  13. 1 mala kašika ulja

ZA POČETAK:

Stavite 3 šolje vode da proključa. File piletine posušite i uzduž izrežite na trakice. Svaku trakicu piletine potom izrežite na manje kockice. Izrezanu piletinu pomiješajte sa začinom za piletinu, 1 kašikom soli i 1 kašikom senfa. Ključalu vodu sklonite sa vatre i umiješajte kocku za juhu pa dobro pomiješajte.

  1. Korak

U tavu stavite 1 kašiku ulja i kocku maslaca. Kada se maslac istopi ravnomjerno ga rasporedite po tavi pa potom ubacite piletinu. Piletinu pržite uz povremeno miješanje sve dok ne dobije zlatnu boju. Kada je piletina zarumenila izvadite je na tanjur i ostavite sa strane.

  1. Korak

U tavu u kojoj smo pržili piletinu dodajte rižu i miješajte pola minute sve dok se riža ne zacakli. U rižu dodajte meksičku mješavinu pa 3 paljače pripremljenog jušnog temeljca, pomiješajte i kada juha ispari ponovite postupak i tako sve dok ne potrošite temeljac. U kuhanu rižu dodajte začine, ponovno pomiješajte pa dodajte piletinu.

  1. Poslužite uz 1 kašiku Dukatosa i Sirela Ribanca po želji.

Dobar tek!