Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme kuhanja: 20 minuta

Za 2 osobe

Sastojci:

  1. 200 g rezanaca
  2. 200 g narezanih gljiva
  3. 2 veća fileta piletine ( 500g)
  4. 1 luk
  5. 200 g pelata
  6. 1 Dukat Brzo&Fino vrhnja za kuhanje 20% 200g
  7. 1 Sirela Ribanac 40 g
  8. 2 male kašike mediteranske mješavine začina
  9. 1 mala kašika soli
  10. ½ mala kašika bibera
  11. ½ mala kašika Vegete
  12. 1 mala kašika ulja
  13. 1 kašika senfa
  14. 1 kašika Dukat maslaca

ZA POČETAK

Stavite 1 Litar vode da proključa. Filete piletine posušite i uzduž izrežite na trakice. Svaku trakicu piletine potom izrežite na manje kockice. Izrezanu piletinu pomiješajte sa začinom za piletinu, 1 žlicom soli i 1 žlicom senfa. Luk presijecite na pola pa ga potom očistite od ljuske. Obje polovice luka izrežite na trakice.

PRIPREMA:

  1. Korak

U proključalu vodu dodajte prstohvat soli i tjesteninu pa kuhajte onoliko koliko je naznačeno na poleđini pakiranja. Možete odmah namjestiti odbrojavanje na predviđeno vrijeme kuhanja i lagano početi pripremati umak.

  1. Korak

U tavu stavite 1 žlicu ulja i kocku maslaca. Kada se maslac istopi ravnomjerno ga rasporedite po tavi pa potom ubacite pripremljenu piletinu.  Povremeno miješajte. Nakon 5 minuta dodajte narezani luk i gljive. Povremeno miješajte sve dok piletina ne dobije zlatnu boju. Kada je piletina zarumenila umiješajte pelate, sve začine i dobro promiješajte. Nakon 5 minuta ulijte vrhnje za kuhanje, kuhajte još 5 minuta uz povremeno miješanje. U napravljeni umak umiješajte 2 velike žlice parmezana.

  1. Korak

Tjesteninu procijedite i dodajte u umak pa potom dobro pomiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Poslužite uz salatu po želji i za intenzivniji okus pospite parmezanom.

Dobar tek!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.