Studentski recept za samo 3,5 marke: Ova španska tortilja s krompirom će vas oduševiti

Tortilja je vjerovatno najjednostavnije špansko jelo i važi za najtraženiju hranu u ovoj zemlji.


Spanish omelette with potatoes and onion, typical Spanish cuisine. Tortilla espanola
Ilustracija: Envato

Servira se kao tapas u svim kafićima i pabovima u Španiji te je pored toga savršena za sve vrste manjih i većih okupljanja, prenosi hayat.ba.

Za pripremanje španske tortilje vam je potrebno:

  • 300 g krompira
  • jedan crveni luk
  • maslinovo ulje
  • 5 velikih jaja
  • so i biber

Priprema:

Ogulite krompir i isijecite ga na tanke kriške. Ogulite i isijecite luk. Ugrijte maslinovo ulje u tavi, a zatim dodajte prvo luk pa onda i krompir.

Smanjite vatru i sve miješajte 25-30 minuta dok luk ne dobije zlatnu boju i dok se krompir ne raskuha. Pokušajte da ne miješate previše da se krompir ne bi raspao.

Jaja razbijte u posudu, dodajte so i biber.

Kada se luk i krompir skuhaju, sklonite ih s vatre i dodajte im jaja, zatim nastavite pržiti na laganoj vatri narednih 20 minuta. Lagano okrenite tortilju uz korištenje tanjira, tako da se i druga strana jednako ispeče. Kada obje strane budu jednake zlatnožute boje, sklonite je s vatre.

Sačekajte da se ohladi pa je isijecite i poslužite. Tortilju možete jesti uz salatu, hljeb, umake, sir, različite vrste mesa

Prijatno!


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!