Torta koja se u potpunosti uklapa u ambijent i atmosferu koju jesen nosi sa sobom.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 50 g putera
  • 100 g brašna
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1/3 kesice praška za pecivo
  • 4 jaja
  • 200 g šećera

Za fil:

  • 100 g nutele
  • 700 ml slatke pavlake
  • 7 kašičica učvršćivača za šlag
  • 75 g mljevenih lješnjaka
  • cijeli lješnjaci

Za glazuru:

  • 80 g margarina
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 2-3 kapi ulja

Priprema:

Zagrijati peć na 180 stepeni. Rastopiti puter i pustiti ga da se ohladi. Pomiješati brašno, orahe i prašak za pecivo. Umutiti žumanca sa šećerom, a bjelanca odvojeno.

Pomiješati žumanca i mješavinu s brašnom, dodati rastopljeni maslac i na kraju polako umiješati bjelance. Presuti masu u okvir za kolače obložen peki papirom (prečnika oko 25 cm). Peći 25–30 minuta, piše Stvarukusa.rs.

Podgrijati nutelu. Umutiti slatku pavlaku sa 7 kašičica učvršćivača za šlag, pa umiješati nutelu i 2 kašike mljevenih lješnjaka.

Vratiti koru u okvir za kolače u kojem se pekla, sipati na nju krem i ostaviti tortu oko 4 sata u frižideru da se ohladi i stegne.

Margarin staviti u šerpicu i zagrijati do vrenja. Skloniti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu i ulje. Miješati kašikom dok se sva čokolada ne istopi i preliti tortu. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se stegne, pa tek onda vratiti tortu u frižider. Uživajte!