Studentki recepti: Jesenja čokoladna torta sa lješnjacima i orasima
Torta koja se u potpunosti uklapa u ambijent i atmosferu koju jesen nosi sa sobom.
Sastojci:
Za biskvit:
- 50 g putera
- 100 g brašna
- 100 g mljevenih oraha
- 1/3 kesice praška za pecivo
- 4 jaja
- 200 g šećera
Za fil:
- 100 g nutele
- 700 ml slatke pavlake
- 7 kašičica učvršćivača za šlag
- 75 g mljevenih lješnjaka
- cijeli lješnjaci
Za glazuru:
- 80 g margarina
- 100 g čokolade za kuhanje
- 2-3 kapi ulja
Priprema:
Zagrijati peć na 180 stepeni. Rastopiti puter i pustiti ga da se ohladi. Pomiješati brašno, orahe i prašak za pecivo. Umutiti žumanca sa šećerom, a bjelanca odvojeno.
Pomiješati žumanca i mješavinu s brašnom, dodati rastopljeni maslac i na kraju polako umiješati bjelance. Presuti masu u okvir za kolače obložen peki papirom (prečnika oko 25 cm). Peći 25–30 minuta, piše Stvarukusa.rs.
Podgrijati nutelu. Umutiti slatku pavlaku sa 7 kašičica učvršćivača za šlag, pa umiješati nutelu i 2 kašike mljevenih lješnjaka.
Vratiti koru u okvir za kolače u kojem se pekla, sipati na nju krem i ostaviti tortu oko 4 sata u frižideru da se ohladi i stegne.
Margarin staviti u šerpicu i zagrijati do vrenja. Skloniti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu i ulje. Miješati kašikom dok se sva čokolada ne istopi i preliti tortu. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se stegne, pa tek onda vratiti tortu u frižider. Uživajte!
STUDOMAT.BA