Studentica objavila poražavajuću listu: “Evo dokaza da svijet nije prilagođen ženama”

Studentica sa Harvarda sastavila čitavu listu problema i otežavajućih okolnosti za žene s kojima se susreću.


studentica

Karly Hou, studentica druge godine računarstva, matematike i ekonomije, podijelila je na Twitteru nekoliko tema koje možda uzimamo zdravo za gotovo, a tiču se ravnopravnosti spolova, prenosi index.hr.

Istaknula je da velik broj proizvoda, prostora i drugog jednostavno nije dizajniran kako bi ženama bio jednako koristan i ugodan kao muškarcima.

 – Naš svijet nije stvoren za žene. Neko bi o ovome vjerovatno mogao napisati knjigu, ali evo nekoliko primjera o kojima razmišljam u zadnje vrijeme, napisala je.

1. Auti nisu rađeni za žene. Dugi niz godina testne lutke modelirane su prema prosječnom muškom tijelu, što znači da su vozačice imale 47% veće šanse za zadobivanje ozbiljnih ozljeda nego muškarci. Čak i danas ženske testne lutke su samo manje muške testne lutke, a to ne znači da se vodi računa o središtu mase, različitom rasporedu organa i slično.

2. Osobna zaštitna oprema nije rađena za žene. Odijela, zaštitne naočale i čizme su prevelike za ženska tijela, a prevelika oprema znači nespretnost u, na primjer, laboratoriju s opasnim tvarima ili opasnost da vam odijelo zapne u pokretne dijelove strojeva.

3. Mobiteli nisu dizajnirani za žene. Ekrani postaju sve veći i veći, a ženama je sve teže i teže obuhvatiti ih šakom koja je manja nego u muškaraca. A i do 2016. godine Siri je one koji su tražili klinike za pobačaj slala u centre za posvajanje djece (ali je bez problema pronalazila gdje se može kupiti Viagra!).

4. Vojna oprema nije stvorena za žene. Od 2016. godine američka je vojska počela regrutirati žene na borbene pozicije koje su dotad bile namijenjene samo muškarcima, ali pancirke i oklop su i dalje bili rađeni samo za muškarce. Žene su morale vaditi zaštitne pločice iz oklopa da im ne zdrobe prsa.

5. Doze lijekova su uvijek bile bazirane na kliničkim ispitivanjima provedenim na muškarcima jer su znanstvenici ženske hormone proglasili prekompliciranima za proučavanje. Kao rezultat toga žene imaju nepovoljne reakcije na lijekove duplo češće nego muškarci.

6. Muški i ženski zahodi imaju uglavnom jednaku površinu unatoč različitim potrebama korisnika. Ženama treba 2 do 3 puta duže da obave nuždu nego muškarcima, što automatski znači da će i redovi za ženski wc uvijek biti duži.

7. Ženske glasove rjeđe pravilno procesuira umjetna inteligencija nego muške jer je razvijana na bazama podataka muških glasova.

8. Stakleni podovi ili podovi s grubom teksturom u zgradama nisu pogodni za žene koje nerijetko hodaju u haljinama ili štiklama.

9. Muškarci i žene obolijevaju od srčanih bolesti u jednakim omjerima, ali “umjetna srca” su prevelika za ženski prsni koš, što znači da će lakše doći do komplikacija.

10. Standardna temperatura u uredima (izračunata sredinom prošlog stoljeća prema metabolizmu prosječnog muškarca) je ugodna muškarcima, ali je preniska za žene. Teško je biti produktivan ako ti je hladno.

 – Lista ide unedogled, ali moram u krevet. Najtužniji dio svega ovoga je to što je muško tijelo uvijek uzeto kao standard: uvijek je prisutna ta isprika da su ženska tijela prekomplicirana, ali umjesto da poduzmemo dodatna istraživanja, mi odlučimo ignorirati 50% čovječanstva, završila je listu ova studentica.