Studentica medicine iz Tuzle istakla važnost darivanja krvi

Trenutno stanje zaliha krvi na UKC-u Tuzla je na graničnom nivou.


woman donating blood
Foto: Envato

Trenutno stanje sa zalihama krvi na UKC-u Tuzla je na graničnom, ali zadovljavajućem nivou, izjavila je Sunita Delić-Ćustendil, načelnica Poliklinike za transfuziologiju UKC-a Tuzla. Istakla je da zalihama uspjevaju ispratiti hirurške i terapijske programe, ali da im nedostaje B negativne krvne grupe.

Ilda Omerašević, studentica je 3. godine Medicinskog fakulteta. Svjesna važnosti darivanja krvi, već drugi put na Poliklinci za transfuziologiju UKC-a Tuzla daruje ovu dragocjenu tečnost.

– Upravo zbog toga što sam upoznata s tim koliko je važno nekom spasiti život. Nama to oduzme 15 minuta vremena, a nekome može spasiti život, naglašava Ilda.

– Sigurna krv i krvni pripravci te njihova transfuzija ključni su za javno zdravstvo, naglašava i Sunita Delić-Ćustendil, načelnica Poliklinike za transfuziologiju UKC-a Tuzla.

– Darivatelji krvi spašavaju milione života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitet života mnogih pacijenata. Još uvijek svojim radom možemo da ispratimo i hirurške i terapijske programe, odnosno sve zahtjeve koji nam se svakodnevno nameću. Svakako zahvaljujući akcijama koje imamo svakodnevno po sedmičnom planu i rasporedu.

Kada se govori o zalihama krvi u odnosu na krvno-grupnu pripadnost, doktorica Delić-Ćustendil ističe da na UKC-u Tuzla najviše nedostaje B negativne krvne grupe.

– I ostale krvne grupe koje su negativne, bilo da se radi o A, B ili o AB i O krvnoj grupi su, također su na minimumu tako da bih ovom prilikom svakako pozvala dobrovoljne davaoce krvi, pogotovo ukolilko su RHD negativni, da nam se priduže, dodaje Delić-Ćustendil.

Potreba za krvlju je univerzalna, a kako bi se osiguralo da svi koji trebaju sigurnu krv imaju pristup njoj, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene davaoce koji redovno daju krv, prenosi Tuzlarije.net.

– Sve koji su zdravstveno u mogućnosti da dođu i pomognu drugima, jer nama ne znači mnogo, a nekome može spasiti život, poručuje Ilda Omerašević.