Studentica koja nije imala pravo da konkuriše: “Drago mi je ako vam je dobro i ne razmišljate koliko novca vam je ostalo do naredne plate”

"Sudeći po nekim kometarima, dobro vam je i potpuno je normalno da se ovakve stvari dešavaju. Onima kojima je bilo najlakše reći da sam nepismena i da nisam znala pročitati uslove konkursa, poručujem da sam bijesna i razočarana baš zato što jesam."


studentica
Foto: Facebook

Jovana Suslovski je objavila Facebook status u kojem je navela da je 2017. godine magistrirala na Univerzitetu u Sarajevu, na Fakultetu političkih nauka. Kaže da njen studentski život nije bio nimalo lagan, ali da je uspjela biti studentica generacije i nosilac srebrne značke.

Studentica generacije tvrdi da ne može konkurisati za asistenta zato što nema prebivalište u FBiH

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Fokus problema je stavila na nemogućnost da postane asistent na Fakultetu političkih nauka, a kao razlog je navela jer je iz RS-a. No, to nije baš tako.

Nije dobro pročitala konkurs: Suslovski se nije nalazila na birou u Federaciji BiH kada je aplicirala na konkurs, što je eliminatorno

Jovana se ponovo oglasila napisavši status na društvenoj mreži Facebook.

Blago vam se što sto nikada niste bili diskriminirani

– Svi vi koji ste uputili bilo kakav negativan komentar, izvrnuli ruglu sve ono što sam napisala i iskonstruisali svoju verziju priče, vjerovatno niste nikada bili, niti imali nekoga ko se našao u istoj ili sličnoj situaciji u ovoj državi. Blago vama! Blago vam se što sto nikada niste bili diskriminirani po bilo kojem osnovu i nikada vam nisu oduzeta osnovna ljudska prava. Drago mi je ako vam je dobro i ne razmišljate koliko novca vam je ostalo do naredne plate, ako je uopšte imate. Sudeći po nekim kometarima, dobro vam je i potpuno je normalno da se ovakve stvari dešavaju. Onima kojima je bilo najlakše reći da sam nepismena i da nisam znala pročitati uslove konkursa, poručujem da sam bijesna i razočarana baš zato što jesam. Zar nije ispravno da svi imamo jednake šanse za sve? Toliko je nepravde u svakodnevnici, a ovo je bio samo jedan u nizu primjera, napisala je Jovana.

Žalim, što je iza mene nisu stali oni koji znaju i svjesni su da je riječ o diskriminaciji

– Da li biste pisali isto da se u bilo kojoj sferi života ovo desilo nekom koga vi poznajete? Kažu mi da sam svojim statusom nezadovoljstva sebi zatvorila brojna vrata. Koja vrata!? Ona koja su već zatvorena 7 dugih godina, pa kad ti trebaju brojne veze i štele za obični pripravnički, možeš samo aplicirati da radiš kao spremačica, eventualno prodavačica, ali i tu je eliminatorno radno iskustvo. Tog radnog iskustva, vjerujem, nemate mnogi. Žalim, što je iza mene nisu stali oni koji znaju i svjesni su da je riječ o diskriminaciji (bez obzira koliko potencirali da to jeste pozitivna diskiminacija). Bar bi oni, koji su me poznavali dugih 5 godina, trebali reći da nije pošteno što mi je oduzeta mogućnost da pokušam. Sram da bude sve moje kolege kojima Jovana ako nije pomogla, nije ni odmogla! Drago mi je bilo čuti da se bilo ko od vas snašao i zaposlio, bez obzira što ja nisam, a vi ste svojom šutnjom odobrili svaki negativan komentar upućen meni. Išli ste tako daleko da izvrnete moje riječi i da kažete kako Jovana mrzi Bosnu i Hercegovinu. Jovana mrzi ovakve i slične stvari koje se dešavaju svakodnevno u našoj državi, ali vi ste to već znali. Samo vam je trebalo materijala za pljuvanje. Svako dobro, Bosno i Hrcegovino, napisala je Jovana Suslovski.

Svi vi koji ste uputili bilo kakav negativan komentar, izvrnuli ruglu sve ono što sam napisala i iskonstruisali svoju…

Posted by Jovana Suslovski on Friday, 22 July 2022